Gasztró

Van remény az életveszélyes mogyoró allergiával küzdők számára

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.23 | 13:06

Ha minden jól megy, a többi étel-érzékenységnek is hadat üzenhetünk nemsokára. Ausztrál tudósok szerint a megoldást a probiotikumok szállíthatják.

(kép: Pixabay)

A Huffington Post információi szerint a probiotikumok jelentenék a kulcsot a jövőben az ételallergiás megbetegedések elleni küzdelemben. Egy ausztrál tanulmány szerint a probiotikumokkal kombinált, orális immunterápiás kezelés eredményes volt: az eljárásba bevont gyerekek akár négy évig is problémamentesek maradhattak.

A melbourne-i Murdoch Kutató Intézet munkatársa, Mimi Tang azt állítja tanulmányában, hogy

Nagy várakozással néztünk elébe, milyen eredményre vezet a kezelés: a probiotikum és a mogyoró kombinációja képes volt megváltoztatni az immunválaszt, illetve előnyei hosszabb távon is kihatnak: még a kezelés után évekkel is tapasztalhatóak.

Tang 56, mogyoróra érzékeny gyermeket vont be vizsgálataiba, akiket két csoportba osztott. Az egyik csapat csak placebót kapott, a másik viszont a joghurtban található Lactobacillus rhamnosust és nagy mennyiségű proteint is fogyasztott minden nap, mely utóbbi a mogyoró összetevője. A másfél éven át tartó kezelés első hónapjában a probiotikumot szedett allergiás gyerkőcök 82 százaléka már tünetmentes tudott maradni, míg a placebós társaságból mindössze négyen produkálták ezt az eredményt.

Négy évvel később Tang ismét összehívta kis pácienseit, egy újabb teszt érdekében. Az alanyoknak nyolc hétig nélkülözniük kellett a mogyorót, aztán ismét fogyasztaniuk kellett belőle, várva a hatást. A tizenkét, probiotikummal ellátott gyerekből heten teljesen tünetmentesek maradtak, míg a placebós csoport 15 alanyából csak egy maradt reakció nélkül.

Amerikában legalább hárommillió ember él mogyoró-intoleranciával, és főleg a kisbabáknál ütközik ki ez a probléma. Egyébként az Államok lakosságának négy százaléka érzékeny valamilyen ételre. A tudósok szerint a probiotikumok segíthetnek abban, hogy a hasznos bacilusok újra elszaporodhassanak a bélrendszerben, ezzel megakadályozván az allergiás megbetegedések kialakulását.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló