Gasztró

Hoppá, a kimcshi megállítaná a hajhullást?

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.03 | 13:48

A koreai konyhaművészet ereje hajmeresztő lehet! A kopaszság ellenszere volna az erjesztett ázsiai étel?

Csípős, erjesztett kínai kel (kép: Pixabay)

A koreai barbecue elengedhetetlen kelléke a kimcshi, ami azon túl, hogy finom – még hihetetlenül egészséges is. Számos kedvező élettani hatása közül kiemelhető az is, hogy az erjesztési folyamat során probiotikus tejsav-baktériumok keletkeznek, melyek az emésztést segítik. Bónuszban a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbak leszünk.

via GIPHY

A dél-koreai Dankook University tudósai egy 23 férfit és 23 nőt érintő vizsgálatot is lefolytattak, mely egy négy hónapos kúra alatt monitorozta az alanyok hajának növekedését. Egy olyan joghurt-italt kellett a résztvevőknek rendszeresen fogyasztaniuk, melyben a kimcshi mellett cheonggukjang nevű, fermentált szójából készült paszta összetevői is megtalálhatóak voltak.

Felkeléskor, illetve lefekvéskor hörpintették fel a vizsgált személyek a koktélt, majd egy hónap, illetve további három hónap után mérték meg a kutatók a fejbőrön bekövetkezett változásokat. Egyértelmű pozitív hatás jelentkezett a páciensek 93 százalékánál, ami a hajszálak vastagságát, illetve sűrűségét illeti. Bizonyos férfiak esetében a hajvesztés a visszájára is fordult:

Mindenkit arra kértünk, hogy hajmosást követően fáradjon be a kórházba, de semmilyen fodrászati terméket ne használjon – így például hajzselét se rakjon fel.

via GIPHY

Az urak hajszál-vastagodása 30,4 százalékos volt, a szálak száma pedig 26,1 százalékkal ugrott meg. Ha mindkét paramétert egybe számoljuk, akkor 39,1 százalékos javulást látunk. A hölgyek még jobban teljesítettek: náluk az összeadott érték 65,2 lett. A kutatás hajszál híján hiteles csak: sajnos nem dolgoztak kontroll-csoporttal, akik placebo-t szedhettek volna ez idő alatt. Illetve a megfigyelési időszak (ami 2017 januárja és júniusa közé esett) sem volt túl terjedelmes, a résztvevők számáról (46) nem is beszélve, hívja fel a figyelmet a Cosmopolitan.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.