Gasztró

Hat étel, ami jót tesz a beleidnek, ráadásul fiatalít és karcsúsít is

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.21 | 08:03

A kefír és a joghurt rendben van, de kipróbálnád a kimcshit?

Miszó / Pixabay
Miszó / Pixabay

A belek egészsége a legtrendibb wellness szlogen most, ezért újabb és újabb módokat keresünk, hogy javítsunk az emésztésünkön. A helytelen táplálkozás, stressz, alkohol és alváshiány felboríthatja a bélflórát, mely akár depresszióhoz, magas vérnyomáshoz, IBS-hez (irritábilis bél szindróma) vagy cukorbetegséghez is vezethet – figyelmeztet a Daily Mail.

Több millió mikroba él bélrendszerünkben. Mintha ez a mikroszkopikus közösség egy külön szervet alkotna, úgy viselkedik: segít az étel feldolgozásában, megvéd a fertőzésektől, vitaminokat (K és B12) állít elő, a vércukorszint szabályozásában is részt vesz, illetve jeleket ad az agyba, ami étvágyat, dühöt és hangulatot is jelezhet.

Rhiannon Lampert táplálkozás szakértő hat dolgot tanácsol, amelyekkel gondoskodhatunk beleink védelméről. Lehet, hogy pár új ételt is érdemes lesz beépítened a megszokottak közé.

Kefír

Ez a probiotikumokban gazdag, erjesztett tejital annyival jobb, mint az emésztést elősegítő baktériumokat tartalmazó joghurtok többsége, hogy hozzáadott cukrot nem viszünk be vele a szervezetünkbe. A kefír úgy készül, hogy tejsav-baktérium kultúrával, azaz kis kefír-szemcsékkel oltják be a nyers tehén- vagy kecsketejet. A joghurt az elterjedtebb a nyugati étrendben, de a kefír bővebb forrása ezeknek a jótékony baktériumoknak.

Joghurt

Számos egészségmegőrző előnyéről tudunk, a csontokat is erősíti, és teltségérzetet is ad. A laktózérzékenyek számára ez a tejtermék a tejnél biztosan jobb, ugyanis a legtöbb tejcukor már tejsavvá alakul benne, ez adja savanykás ízét is. Mindig érdemes elolvasni az összetétel miatt a dobozon lévő címkét, mert nem mindegyik élőflórás, viszont hozzáadott cukrot tartalmazhat.

Nattó bab

A japán konyha egyik népszerű eleme az erjesztett, átgőzölt szójabab, melyen egy speciális baktériumfaj tenyészik. Elég sajátos íze van, viszont magas a rost-, protein- és baktérium tartalma, mely utóbbitól lesz kissé nyúlós az állaga. Egy szigetországi, idős férfiakon végzett kutatás kimutatta, hogy a nattót rendszeresen fogyasztóknak jobb a csontsűrűsége – ami a K2 vitaminnak köszönhető.

Savanyúkáposzta

A magyar tányérokon gyakran előfordul ez a tejsavval erjesztett savanyúság. A probiotikus értéke mellett rostokban és vitaminokban (C, B és K) is nagyon gazdag. Ezenkívül kiváló nátrium-, vas- és mangánforrás is. A pasztőrizált változattól inkább tekintsünk el: ez az eljárás elpusztítja a jótékony baktériumokat.

Miszó

Szintén Japánból érkezik, és ugyancsak erjesztett szójabab az alapja ennek az ételnek. Sóval és a koji nevű gombával kezelik a szóját, melyből az ízletes leves készül. Mangán- réz-, rost- és proteinforrás, de ásványi anyagokban és vitaminokban is dúskál. Ha lehet, minél természetesebb módon előállított terméket keressünk.

Kimcshi

Az egyik legismertebb koreai étel, a savanyúkáposzta egy variációja. Szintén tejsavas erjesztésen esett át, és általában erős fűszerezést kap. Vasban, B2 és K-vitaminban bővelkedik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló