Gasztró

Minden szakács Michelin-csillagokra vágyik, egy francia séf meg visszaadná

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.21 | 11:32

Sébastien Bras azt szeretné, ha lekerülne a három csillagos jelölés étterme neve mellől a világ első számú éttermi kalauzában.

A laguiole-i Le Suquet étterem majdnem 20 éve őrzi három csillagát a Michelin Guide-ban, a világ legnagyobb presztízsű éttermi kalauzában. A konyhát vezető és a csillagokat megszerző 46 éves sztárséf, Sébastien Bras viszont nemrég bejelentette, hogy töröltetni kívánja az étterem csillagait a kiadványból. Nem őrült meg, egyszerűen csak megunta azt a hatalmas nyomást, amit ez az elismerés jelent.

Ilyen még soha nem történt korábban, a csillagokat általában maga a kalauz szerkesztősége veszi el, ha romlik a minőség, vagy olyan esetekben kérheti egy étterem, ha éppen teljesen átalakulnak, vagy profilt váltanak, és nem akarják a három csillaggal megtéveszteni a vendégeiket. Arra is volt már példa, hogy valaki nevet változtasson, vagy bezárja az éttermét és másikat nyisson azért, hogy megszabaduljon a csillagoktól, Bras viszont ugyan azt akarja csinálni, amit eddig, ugyanott, ugyanazzal a névvel: csúcsminőségű helyi alapanyagból főzni a világ legjobb ételeit, csak éppen anélkül a felhajtás nélkül, amit a három csillag magával hoz.

Sébastien egy Facebook-videóban jelentette be és próbálta megmagyarázni döntését. Az apjától 1992-ben átvett étteremmel 7 év kemény munka után 1999-ben kapta meg a három csillagot, amit idáig őrzött, most viszont a családjával egyetértésben inkább lassítana egy kicsit a tempón és lazítana a nadrágszíjon, ahelyett, hogy folyton a Michelin rejtőzködő ellenőrein stresszelne. Többek között megemlíti a 2003-ban öngyilkosságot elkövető Bernard Loiseau francia séfet is, aki állítólag a csillagok elvesztésétől rettegve vetett véget életének. ettől a nyomástól próbál meg most megszabadulni:

Forrás: The Guardian


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló