Gasztró

Betiltott McDonald’s-ok: ezekben az országokban nincs BigMac

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.26 | 18:18

A mashed.com  összegyűjtötte, hol nem kérhetünk BigMacet... 


Bhután

A Bhután az “Igazi Boldogság Földje” néven ismert, és mindig is óvakodott a nemzetközi kapcsolatok által okozott kulturális befolyástól, így 1975-ig nem is nyitotta meg határait a külföldiek előtt. Az ország enyhített az álláspontján 1999-ben, amikor engedélyezte a televíziózást és az internetet állampolgárai számára. Míg Bhutánban ma már a világ minden tájáról származó ételeket lehet kapni, a McDonald’s hiányzik. Egyesek szerint ennek oka az, hogy Bhutánban sok a vegetáriánus, és az étrendi preferenciák eltérnek az amerikai gyorséttermi ételektől. Mivel Bhután tengerparthoz nem rendelkezik, és főként Indiával és Bangladdeshel kereskedik, az import nehézkes.

Jemen

Az iszlamista militánsok szokása, hogy szélsőséges lépéseket tesznek olyan külföldi csoportok ellen, amelyekről úgy érzik, nem képviselik az értékeiket. Az olyan amerikai vállalatok, mint a McDonald’s, óvakodtak attól, hogy üzletet nyissanak Jemenben. Az amerikai nagykövetség is bezárt Jemenben 2015-ben, mivel a tisztviselők merényletek, erőszakos tüntetések és emberrablások célpontjai voltak. Az amerikai külügyminisztérium állampolgárainak is azt tanácsolja, hogy ne utazzanak Jemenbe, mivel bármely amerikai vagy nyugati személy vagy cég potenciálisan erőszakos cselekedetek célpontjává válhat.

Észak-Korea

A legenda szerint Észak-Korea korábbi legfelsőbb vezetője, Kim Dzsong Il állítólag olyannyira a McDonald’s hamburgerek megszállottja volt, hogy amikor japán szakácsa nem tudta reprodukálni a lánc hamburgereit és sült krumpliját, emberét arra utasította, hogy repüljön Pekingbe, és hozzon neki egy Big Mac-et. Persze sokan azt hiszik, Észak-Korea nem engedi, hogy külföldi cégek működjenek a határain belül, de ez nem így van, az ország valójában bármiféle együttműködésre nyitott lenne. Ennek ellenére kevés vállalat él ezzel a meghívással, miután az országnak nincs meg a működéshez szükséges infrastruktúrája, nem megfelelőek a vonatkozó munkaügyi törvények, nincsenek kereskedelmi bankok vagy biztosítások. Ráadásul a közművek, a távközlés és az ellátási lánc sem megbízható.

Észak-Macedónia

A McDonald’s 16 évig működött Észak-Macedóniában, miután 1997-ben megérkezett. Nem tudjuk, miért vonultak ki, de 2013-ban az összes étterem megszűnt. Az a macedón cég, amelyiknek megállapodása volt az ottani franchise nyitásra, elvesztette az engedélyét, ennek következtében az országban lévő öt étterem bezárt. Az McDonald’s európai kommunikációs igazgatója, Vadnai Ágnes a SeeNewsnak elmondta: “A megállapodás megszűnése után az SJ Company már nem rendelkezik a McDonald’s márkanév alatt működő éttermek üzemeltetésének jogával”. Úgy tűnik tehát, hogy a McDonald’s nem annyira Macedóniával szakított, mint inkább az SJ Companyval. Ennek ellenére ha valaki amerikai stílusú hamburgert szeretne Macedóniában, akkor marad a Burger King.

Oroszország

Az első éttermük 1990 januárjában nyílt meg Oroszországban, alig néhány hónappal a kommunizmus bukása és a Szovjetunió demokratikusabb államforma felé való elmozdulásának ígérete után. A McDonald’s hatalmas népszerűségnek örvendett, és 32 éven át tarkította az Oroszországot, mielőtt a vállalat végül úgy döntött, hogy 2022 májusában kivonul. Mint közölték: “Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald’s-t, hogy az üzlet további tulajdonlása Oroszországban már nem tartható fenn, és nincs összhangban a vállalat értékeivel sem”. Eladták a több mint 800 éttermet egy orosz vevőnek, Alexander Govornak. Egy hónapon belül Govor új láncot nyitott Vkusno i Tochka (Ízletes és ennyi) néven. A Vkusno i Tochka logója egy díszes M betű, amely egy hamburgert és két sült krumplit jelképezhet.

Nepál

A vállalat 1993-ban próbálkozott egy nepáli étteremmel, de nem járt sikerrel, méghozzá jogi és kulturális akadályok miatt. Az Egyesült Államok és Nepál közötti szabad kereskedelem és befektetési megállapodások hiánya is akadályozta az együttműködést. Az országban kedvelt a hagyományos nepáli konyha, és a hiányzó szabadkereskedelmi megállapodások és kulturális különbségek miatt a McDonald’s nem talált lehetőséget az országban való sikeres működésre, ellentétben más nemzetközi gyorsétteremláncokkal, például a KFC-vel és a Pizza Hut-tal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.