Gasztró
Nem szeretnél ételmérgezést kapni? Ezt a hat dolgot kerüld nagy ívben
Egy profi veszi el az étvágyadat a nyers ennivalóktól. A gyomorrontás a legtöbbször hőkezeléssel kivédhető.
Volt már ételmérgezésed? Életed egyik legrosszabb élménye lehetett. A hányást, hasmenést és erős görcsöket okozó baktériumokat a Food Good tanácsainak segítségével elkerülheted.
Bill Marler egy olyan ügyvéd, aki ételekkel kapcsolatos ügyekre specializálódott, és az elmúlt 25 évben jutott az asztalára számos ínyencfalat. Több száz ételmérgezéses pert tud már maga mögött, melyekből legalább 600 millió dollárt (160 milliárd forint felett) nyert ügyfelei számára.
A washingtoni jogász páciensei történeteiből megtanulta, mihez nem érdemes egyáltalán nyúlni. Szerinte hat étel az, amitől jobb, ha örökre megfosztod magad.
Nyers osztriga
Ezt is a klímaváltozásnak köszönhetjük: az emelkedő hőmérsékletű tengervíz a baktériumok melegágya.
Az osztrigák mindent beszippantanak: úgy táplálkoznak, hogy kiszűrik, ami nekik kell. Ha bacilus van a vízben, az is beléjük jut. Az utóbbi öt évben megsokszorozódtak az ügyek, amelyek ezzel a kagylóval kapcsolatosak.
Nyers, véres, félig átsütött hús
Ha nem hőkezelik a húst legalább 71 Celsius-fokon (160 F), akkor többek közt E. coli és szalmonella-veszélynek teszik ki a szervezetet.
Előre megmosott, felvágott gyümölcs és zöldség
Minél többet nyúltak hozzá, annál rizikósabb a fogyasztásuk. Még a megmosott termékeké is:
A kényelem nagy úr, de szerintem nem éri meg a kockázatot.
Nyers tojás
A szalmonella-helyzet sokkal jobb, mint húsz éve, viszont
én biztosra megyek – jól megfőzöm/átsütöm azt a tojást.
Pasztőrizálatlan tej, gyümölcslé
Nem érdemes kihagyni ezt a lépést sem: egészen egyszerűen nincs annyi előnye a nyers innivalóknak, mint esetleges hátránya.
Nyers csírák
Marler hőkezelés nélkül nem hajlandó megenni ezeket a friss hajtásokat sem:
Túl sok esetet láttam már.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.