Gasztró

Mégis a forrón főzött kávé az egészségesebb?

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.13 | 11:22

A hidegen készült fekete leves messze elmarad a hagyományostól. Ha lefőtt a kávé, a több antioxidáns a szervezetünknek csak jó.

A forró kávé már önmagában is egy igazi csoda, de kiderült: a hidegen „főtt” kávékülönlegességekhez képest még előnyösebb is a szervezetünk számára. A cold brew nevű eljárás lényege, hogy 10-12 órán keresztül ázik az őrlemény, amit hideg vízzel kivonatolnak. Így nem csak, hogy más ízek érvényesülnek, de az italt alkotó anyagok összetétele is különbözik.

via GIPHY

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a hagyományos főzés az antioxidánsok szempontjából előnyösebbnek bizonyult. A Thomas Jefferson Egyetem öt ország kávéterméséből szemezgetett: brazil, etióp, kolumbiai, mexikói és mianmari (az egykori Burma) alapanyagokat vetettek alá mindkét eljárásnak.

via GIPHY

Ugyanúgy darálták a babszemeket, majd egy részüket forró, a másikat pedig hideg módon kezelték. Az utóbbi metódusról eddig még nagyon kevés vizsgálat készült:

Alig találni közzé tett adatokat a hideg főzésről, melyekkel összevethetnénk a mi eredményeinket.

– áll a dokumentumban.

Gyakran állítják, hogy a hidegen készült kávé kevésbé savas, így az emésztőrendszert jobban kíméli a forró verziónál. De pont ezek a savak adják az antioxidánsok magasabb szintjét is.

És akinek számít, hogy mennyi, oxidációt késleltető vegyület kerül a testébe, az jobban teszi, ha továbbra is leforrázza a kávét. A koffein szintjére viszont nem tér ki a kutatás, jegyzi meg a Food & Wine.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.