Gasztró

Tudtad, hogy minden diéta lehet változatos és jóízű?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.16 | 19:13

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kidolgozott néhány étrendet, amit simán lehet tartani a mindennapokban.

Fotó: pixabay.com CC0

Általában a betegek úgy távoznak az orvostól, hogy csak azt tudják, mit nem ehetnek. Az országos intézet most annak járt utána, mit érdemes enniük a különböző betegségben szenvedőknek. Több mint ezer ételt fejlesztettek ki és kóstoltak meg, gasztronómusok segítségével.

A fejlesztőmunka elején kiválasztották azokat a betegségeket, amik a legtöbb embert érintik Magyarországon.

A magyar lakosság 38 százaléka szenved szív- és érrendszeri betegségben, 8.2 százalék cukorbeteg, 3.6 százalék daganatos beteg és 20 százalék a refluxban szenvedők aránya. A statisztikák szerint az emberek 50 százaléka hal meg valamilyen szívbetegségben és 25 százalékuk daganatos betegségben.

Ezekre a betegségekre fókuszáltak a leginkább, amikor összeállították az ételeket, de ennél sokkal alaposabbak voltak. Számításba vették a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát, a sovány hús, és hal alapanyagok használatát.

Fotó: pixabay.com CC0

A nem igazán egészséges anyagokat teljesen kiirtották az ételekből, ilyen például a mesterséges ízfokozó, vagy a túlzott sóhasználat. Ezeket természetes zöldfűszerekkel helyettesítették.

Aki valamilyen betegségben szenved, az már tud is házhoz rendelni olyan ételeket, amiket ebben a programban alkottak meg. A szolgáltatás még csak Budapest néhány kerületében működik, viszont folyamatosan terjesztik a hálózatot.

Forrás: napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gamer
Autós battle royale érkezik
Celeb
Így jegyeznek el egy pornósztárt
  • szerző:nuus
  • 2019. 03. 17.