Gasztró
Nagy erőkkel fejleszt valami fontosat a NASA: reggelit az űrhajósoknak
Az űrhajózásban a gasztronómiai élmény valahogy mindig másodlagos, a lényeg, hogy kevés helyet foglaljon és minél táplálóbb legyen a cucc. Persze nem árt, ha ehető is, különben az űrhajósok legyengülnek, ezért dolgozik ezen komolyan a NASA is.
A NASA néhány év múlva egy 10-14 napos utat tervez a Hold körül a még csak tesztelés alatt álló Orion űrhajóval. Egy ilyen utazáshoz sok élelemre van szükség, viszont minél nehezebb az űrhajó, annál több üzemanyagot fogyaszt. A NASA tudósai ezért az élelmiszereket is próbálják helytakarékosan tárolni. Mivel a piacon nem találtak olyan szeletet, ami megfelelne az elvárásaiknak, megalkották sajátjukat, ami elegendő lenne a nagy megterhelés alatt álló legénység igényeinek.
A reggelire fogyasztható szeletekből egyelőre négy ízt hoztak létre az űrhajósok számára:
- banános-diós,
- narancsos-áfonyás,
- gyömbéres vaníliás
- barbeque
Első hallásra talán nem is hangzik olyan rosszul, de a NASA tudósai szerint nem a legizgalmasabb finomságok közé tartoznak az újfajta „Milky Way szeletek”.
Még tesztelnünk kell, hogy az újfajta szeletek milyen hatással lesznek a legénység hozzáállására. Az ételek minősége és változatossága biztosítja azt, hogy elegendő mennyiséget fogyasszanak, ami egy hosszú küldetés során nagyon fontos
– vélik a NASA-nál.
Az eddigiekből is kiderült, hogy kulináris szempontból nem a legizgalmasabb űrhajósnak lenni. A következő videóban egy hálaadásnapi menü rehidratálását veszik végig. Hát, nekünk nem futott össze a nyál a szánkban…
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.