Gasztró

Színes karfiol? Ettől más

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.10 | 19:18

Az íze is különbözik? Mitől színes?

Pixabay.com

Narancssárga sütőtök és édesburgonya, lila krumpli, piros húsú grapefruit. Színpompás gyümölcsök és zöldségek, amelyek nem csupán finomak és egészségesek, hanem vidám színeikkel garantáltan jó kedvre is hangolnak. Ne hagyjuk ki a sorból a karfiolt se, hiszen egyre többször látni a magyar standokon is lila és narancssárga példányokat. Tudjátok, hogy miért színesek ezek a zöldségek? Cikkünkből mindenre fény derül.

Mitől színesek?

Mindenkit megnyugtatunk, nem ételfestéktől. A számos árnyalatban létező lila karfiol az anthocianin nevű antioxidánstól kapja csodás színét, ugyanez az anyag található meg például a vörös káposztában is. A narancssárga szín először Kanadában jelent meg 1970-ben, de ezután még évekig kísérleteztek a termesztők, amire széleskörűen elterjedt. A szín egy genetikai mutáció eredménye, ennek köszönhetően a növény több béta-karotint tartalmaz, valamint 25%-kal több A-vitamin található benne, mint a hagyományos fehér karfiolban.

Milyen az ízük?

A színes karfiol állaga teljesen megegyezik a fehérrel, ízében is csak apró eltérések észlelhetők. A narancsszínűt „cheddar” karfiolnak is nevezik, ám egyáltalán nem emlékeztet erre az aromás sajtfélére. Íze lágy, kissé édes és krémes. A lila karfiol is hasonló ízjegyekkel bír, ebben még némi diós aroma is felfedezhető.

Mire figyeljünk, ha ilyen karfiolt választunk?

A lila és narancssárga karfiol színéből – legyen akár fakó, akár vibráló – nem lehet következtetni frissességére. Figyeljünk inkább a levelekre, ha azok frissnek tűnnek, vegyük meg nyugodtan.

Mit főzzünk belőlük?

Megsüthetjük, párolhatjuk, levesbe tehetjük vagy karfiolrizsnek is használhatjuk. Azaz a konyhában már nincs különbség a színes és a hagyományos fehér fajta között, a főzési eljárásokra ugyanúgy reagálnak.

Forrás: the kitchn


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.