Gasztró

6 meglepő étel, ami nem vegán

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.17 | 18:52

Ezeket tényleg nem is gondoltuk volna.

Pixabay.com

Jönnek az ünnepek, és velük együtt a családi, baráti összejövetelek végeláthatatlan sora. Nem mindegy azonban, hogy mivel kínáljuk vegán ismerőseinket. Van pár olyan étel és ital, amelyről egyáltalán nem hinnénk, hogy tartalmaz állati eredetű összetevőket, pedig az igazság az, hogy egyáltalán nem fogyaszthatják vegánok.

Bor

Hogy megértsük, miért kell kifejezetten keresnünk a „vegánbarát” címkét a borospalackokon, ahhoz először a derítés fogalmával kell megismerkednünk. A borászok derítéssel kötik le készülő borban a fehérjéket és az ital zavarosságát okozó anyagokat, amelyek aztán leülepszenek a tartály aljára. Az eljárás során adalékanyagokat alkalmaznak, például tojásfehérjét, tejfehérjét vagy állati csontokból, porcokból és bőrből készített zselatint.

Sör

A söröknél kissé jobb az arány, mert legtöbbjük tényleg vegán. Természetesen itt is szükséges az üledék kiszűrése, ezt a legtöbb főzdében jó minőségű mechanikus szűrőkkel oldják meg. Egy ellenőrzés azonban ezúttal sem árt: néha adalékanyagként a zselatin is szóba jöhet.

Margarin

Eredetileg a vaj olcsóbb alternatívájaként jelent meg a piacon, népszerűsége azóta is töretlen. Figyelni kell azonban arra, hogy vegánok számára nem jelent megoldást, a nem kifejezetten növényi margarinok tejfehérjét vagy írót tartalmazhatnak.

Narancslé

A frissen préselt narancslé nyilván narancsból áll, ebben nem is kételkedünk. Más a helyzet azonban a boltban kapható dobozos gyümölcslevekkel. Ha omega-3-mal dúsított az ital, gyanakodhatunk arra, hogy halszármazékot tartalmaz, az extra D-vitamin pedig gyakran lanolinból származik, amelyet a bárányok gyapjából nyernek ki.

Pillecukor

Gondolhatnánk, hogy a pille- vagy mályvacukor alapvetően tiszta cukor, de ez ebben a formában nem állja meg teljesen a helyét, hiszen a szivacsos textúrát is el kell érni valahogyan. Az állományjavító anyag ezúttal sem más, mint a már sokat emlegetett zselatin.

Barbecue szósz

Léteznek valóban vegán BBQ szószok, de mindig nézzük meg a hozzávalókat, mert néhány különleges ízesítésű verzió tartalmazhat elsőre szokatlan összetevőket, például szardellát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.