Gasztró

Egyszerű, ütős finomságok a szilveszteri bulihoz, ha nem vagy egy nagy séf

  • Szerző:nuus
  • 2019.12.31 | 15:18

Nem vagy egy Jamie Oliver vagy Gordon Ramsay? Nos, ne aggódj, az alábbi szilveszteri finomságok pillanatok alatt, sütés-főzés nélkül elkészülnek, a receptjeim pedig az abszolút konyhaszüzek számára is érthetőek.

Mentás avokádókrém

Egyszerű kaja, pillanatok alatt elkészíthető, és rendkívül egészséges (tudod, az avokádó a legtökéletesebb zöldség-gyümölcs, nem lehet elégszer dicsérni).

Hozzávalók 2 személyre:

2 avokádó
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld vagy lestyán
1 teáskanál aprított mentalevél
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál majonéz

bors

Az elkészítés módja:

Az avokádó húsát tálba kanalazzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. Az avokádóhoz adjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a majonézt, a petrezselymet, a mentalevelet, a citromlevet, és összeturmixoljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal, tetszés szerint csírával, salátával tálaljuk (én koktélparadicsommal és maradék mentalevéllel tettem).

Kaszinótojás, kolbival

Nincs szilveszter kaszinótojás nélkül, de sajnos a boltban kapható verziók szinte soha nem finomak, sőt. A legjobb – és egyben legolcsóbb – megoldás, ha inkább otthon készítjük el ezt az ínyencséget. Nyugi, percek alatt meglesz.

Hozzávalók 2 személyre:
10 db tojás
majonéz
mustár

bors
porcukor
tejföl

bónusz:

1 szál szárazkolbász
némi citrom

Az elkészítés módja:

Főzd meg a tojást – figyelem, itt jön a turpisság, ez adja az alapízt – a kolbásszal együtt (forrás után tíz perc). A tojást tedd hideg vízbe, szedd le a héját, majd vágd őket ketté, és szedd ki a sárgáját. Egy kis tálban a tojássárgáját keverd össze alaposan, ezután a következő dolgokat add hozzá: egy kis mokkáskanál só és bors, két evőkanál majonéz, másfél evőkanál tejföl, egy mokkáskanál mustár és cukor, 4-5 csepp citrom. Az így kapott masszát keverd össze, amíg klassz krémes állagot kapsz. A végén a tölteléket egyelő arányban oszd el a tojásbelsőkben, a sült kolbit vágd apró darabokra, és helyezd el a cucc tetején. A kaszinótojás máris tálalásra kész, salátával vagy kifli falatokkal kiváló vendégváró csemege, én húsz darabot egy ülésre be tudok vágni belőle bármikor.

Kókuszgolyó, desszert gyanánt

A kókuszgolyó a világ legegyszerűbb desszertje, és akkor is könnyedén elkészíthető, ha a legénylakásban nincs tűzhely, sütő, hiszen se főzni, se sütni nem kell hozzá.

Hozzávalók:
20 dkg porcukor
50 dkg darált háztartási keksz
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
2 ek kakaópor
0,5 dl erős
2 dl tej
2-3 ek baracklekvár
kókuszreszelék
magozott meggybefőtt

Az elkészítés módja:

Egy nagy tálkába öntjük a porcukrot, a darált kekszet, a vaníliás cukrot és a kakaóport, és elkeverjük. Belezúzzuk a margarint, majd a kávét, a tejet és a végén a lekvárt. Jól összekeverjük az így kapott masszát, majd nedves kézzel golyót készítünk, aminek a közepébe meggybefőttet teszünk. A végeredményt megforgatjuk a kistányérra öntött kókuszreszelékben. Voilá, máris kész a kókuszgolyó, és senki nem mondja meg, hogy nem a kedvenc cukrászdádból való.

Házi somlói galuska

Nyugi, nem kell kétségbe esni, nem kell cukrásznak lenni ehhez a verzióhoz, mégis nagyon finom lesz a végeredmény.

Hozzávalók 4 adagra:
1 db Dr. Oetker csokipudingpor
1/2 liter tej
tejszínhab
gyümölcs (bármilyen: a legjobb a meggy vagy a narancs, esetleg az őszibarack – a nyers gyümölcs és a befőtt egyaránt megfelel a célnak)
Dr. Oetker vaníliás cukor
rumaroma
mazsola
babapiskóta (a haladók saját piskótával is készíthetik)

Az elkészítés módja:

Beleöntöm a csokipudingport egy lábasba, ráöntök egy kis tejet, majd az egész fél literes zacsi tartalmát összekeverem vele. Teszek bele öt csapott evőkanál cukrot, és egy kis vaníliás cukrot is (abból kevesebb kell), és egy kiskanálnyi rumaromát. Csokikrém állagúvá keverem az így kapott masszát, végül pedig a mazsolát is beleteszem a cuccba. Forrásig főzöm, de vigyázni kell, nehogy leragadjon a massza a lábas aljára, mert odaég, ezért végig kavargatni kell. Ha forrni kezd, gyorsan leveszem a cuccot, máris kész a csoki krém, amit kb. 2 órán át kell hűteni, hogy kellemes legyen. Közben a babapiskótát darabokra töröm, és beleteszem a négy kehelybe: a piskóta itt még elég kemény, így meglocsolom a már kikészített tetszőleges gyümölcs levével, hogy puhuljon. Most a gyümölcsöt is előveszem, és rávágom a piskóta tetejére, kis guszta darabokban. A remek rumos- mazsolás-vaníliás csoki krémet erre öntöm rá, ha kihűlt, majd a kész mű tetejére kerül a tejszínhab. Voilá, a házi somlói galuska máris tálalható.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/gamerchef6-3307833/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló