Helyek

Világhírű látványosság pusztult el a sok eső miatt – kép

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.03 | 16:18

A révi vízesés melletti szikla hatalmas darabja zuhant a patakba.

A Sebes-Körös szurdokvölgyében található révi vízesés melletti mésztufa fal eddig bírta. A hatalmas kődarab most a folyóba zuhant, ami eléggé elcsúfítja a kedvelt és könnyen megközelíthető turistalátványosságot – írja a Maszol. A látogatható

Zichy-cseppkőbarlangból kilépő Styx patak tíz méter magas vízesésének környezete

ezért most nagyot változott. Egy megkérdezett geológus elmondta: a mésztufa instabil kőzet, ami könnyen leomlik. A mostani eset természetes folyamat következménye, oka pedig az utóbbi időszak csapadékos időjárása. Pintér István, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője szerint a leszakadt fal több szempontból is befolyásolja a környéken a természetjárást.

A vízesés melletti kilátót mielőbb el kell bontani, a hozzá vezető ösvényt le kell zárni.

Mivel azt kivezették a szirt szélére, korábban is balesetveszélyes volt, most pedig egyenesen életveszélyes. A folyóba szakadt hatalmas kődarabok megváltoztatták a víz áramlásának irányát, és mivel most viszonylag magas a vízállás, nem is látható, hogy a leszakadt darabok mennyire állnak stabilan a mederben. A vízesés egyébként Natura 2000-es természetvédelmi övezetben található, sőt a Sebes-Körös egész szurdokvölgye és a Királyerdő-hegység szinte egész területe törvény által szavatolt természetvédelmi területnek minősül.

Maszol


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.