Helyek

Tengeri szörnyek talán nem léteznek, de múzeumuk biztos van

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.18 | 20:13

Mióta csak a tengert járják az emberek, mindig voltak, akik állították: láttak valamit ott kint, a nagy kékségben. Persze, lehet, hogy csak sokat ittak, de mi van, ha mégsem? A Skrímslasetur vagyis az Izlandi Tengeri Szörny Múzeum nekik állít emléket.

W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzLzVlMjViNWIwMjkzNDZhNzZjMV9JTUdfNTA5MC5qcGciXSxbInAiLCJ0aHVtYiIsIngzOTA-Il0sWyJwIiwiY29udmVydCIsIi1xdWFsaXR5IDkxIC1hdXRvLW9yaWVudCJdXQ
forrás: skrimsli.is

Bíldudalur konkrétan a világ végén van, Izland észak-nyugati csücskében, Reykjavíktól ötórányi kocsikázásra. Nem az a turistacsalogató hely, de mégis, ha valaki Izlandon jár, ne hagyja ki! Itt található ugyanis a világ (valószínűleg) egyetlen, tengeri szörnyeknek szentelt múzeuma, a Skrímslasetur.

l_gallery4b56245ddad6b
forrás: skrimsli.is

Mielőtt nagyon kinevetnénk szegény vikingeket, meg kell jegyezni, hogy nem csak a legendás szörnyekről van itt szó. A múzeumnak viszonylag nagy gyűjteménye van modern kori szemtanúk beszámolóiból: mind állítják láttak valamit, ami nem hal volt és nem fóka, hanem valami egészen más.

kleifa-xx
forrás: skrimsli.is

A tengeri szörny sokféle lehet, de a múzeum komolyan veszi a kriptozoológia tudományát, és négyféle, helyben ismert lényt mutat be:  a fjörulalli (ez a leggyakoribb, általában a partokon látni, akkora, mint egy kos, de szürkésbarna, a szájában pedig ragadozó fogak ülnek), a hafmaður (vagy tengeri ember), a skeljaskrímsli (vagy más néven kagylószörny) és a faxaskrímsli (talán skót rokonára a Loch Ness-i szörnyre emlékeztet).

A lényeg persze, hogy a kis múzeum nagyon jól néz ki, illetve ezt meglepően modern és ötletes módszerrel, egy interaktív asztallal vezeti be a látogatókat a tengeri szörnyek világába. Itt van róla egy kis videó:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló