Helyek

Hol csapassuk nyáron a fesztivált?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.14 | 16:45

Kezdődik a szezon, indul a tervezgetés: melyik fesztiválra menjünk? Külföld vagy belföld? Hosszú hétvége vagy csak 1-2 nap? Város vagy vidék? Vízpart vagy erdő? Megannyi kérdés. A nuus fesztiválajánlójának első részében július közepéig szemlézzük az igazán különleges fesztiválokat, és ki is emelünk nektek párat.

Vegfest UK Bristol

Amikor az ember beleveti magát a fesztivál közepébe, előbb eszik egy kiadósat, hogy bírja rendesen az iramot. Épp ezért kezdjük egy olyan fesztivállal, ahol a buli előtt (sőt közben is) ehetünk is egy jót. A vegánok nagy gasztrofesztiválját 2011 óta rendezik meg Bristolban, amiről nemrég derült ki, mi is megírtuk, hogy a legélhetőbb város Nagy-Britanniában. Május 20-21-én szét is nézhetünk itt, miközben ellesük a vegán konyha rejtelmeit és végigkóstolunk mindent, amit csak lehet. Bristol a 90-es évek óta a brit popzene meghatározó helyszíne, számos zenekart és előadót adott a város a világnak. A fesztivál zenei részlege sok friss, helyi zenekart vonultat fel, és e mellett a 80-90-es évek előtt is fejet hajt. Idén Rozalla, Robin S, Danny Rampling, Nick Holloway és a Dub Pistols lesznek a fő fellépők.

Nuit Sonores

#nuitsso2017 c’est dans DEUX semaines ! Get ready ✌️

A post shared by Nuits sonores Official account (@nuits_sonores) on


Ahelyett, hogy az ember hazajönne Bristolból, egy pihenőnap beiktatása után mehet is egyenesen Lyonba, ahol május 23 és 28 között rendezik meg a legmenőbb francia fesztivált, a Nuit Sonores-t, ami egy hatalmas gyártelepen zajlik, és elsősorban elektronikus zenékre specializálódott. A Nuit Sonores idei fellépői között a francia nagyágyúk (Air, Laurent Garnier) mellett ott lesz, többek között, Nina Kraviz, a Chemical Brothers, John Hopkins, az Einstürzende Neubauten, a Talaboman, a DMX Krew, a Floating Points és Stormzy. Napközbe sem kell unatkozni, mert egy rakás kiegészítő program várja a fesztiválozókat szerte Lyonban és környékén.

Sea Star

Ez egy vadiúj fesztivál, de annyira, hogy idén rendezik meg először. A Sziget mellett a térség másik nagyon híres és közkedvelt fesztiválja az újvidéki Exit (idén július 5 és 9 között lesz), melynek szervezői Horvátországban is szerencsét próbálnak. Május 26-27-én az Isztriai-félszigeten található Umagban, a Stella Maris üdülőtelepen rendezik meg a Sea Start 70 fellépővel és 6 színpadon. Napközben süttethetjük magunkat a napon, hogy aztán éjjel mehessen a faltól-falig veretés olyan előadókra, mint Paul Kalkbrenner, Fatboy Slim vagy a Prodigy.

Primavera

Barcelona első számú zenei fesztiválja tizenhat évvel ezelőtt indult. Idén május 31 és június 3 kerül megrendezésre, ami épp hosszú hétvégére esik, úgyhogy ez adja is a részvételt. Nem beszélve a tengerről és a pálmafákról, mert ezek is nagyon fel tudnak dobni egy fesztivált. A Primavera közvetlenül a parton van.

? Primavera Sound at 6am. ?: @kimmika #PrimaveraSound #repost

A post shared by Primavera Sound (@primavera_sound) on

A fesztivál idei line upja még alakuló félben van, de aki volt már, azt mondja, teljesen mindegy, hogy milyen zene szó, mert itt minden jóvá válik, akkor is, ha nem szereted. Zeneileg a felhozatal vegyes, rocktól a hiphopon át az elektronikáig bármire lehet csapatni.

? Primavera Sound at 6am. ?: @kimmika #PrimaveraSound #repost

A post shared by Primavera Sound (@primavera_sound) on

Rock Am Ring

Forrás: rockamring.com
Forrás: rockamring.com

A rockfesztivál műfaja a fesztiválok alapesete. Idén június 2-4 között rendezik meg a németországi Nürburgringben a Rock Am Ringet, ami 1985 óta kötelező program minden rock-, metál- és punkrajongó számára, bár egy-két előadót más stílusokból is beengednek, idén például a Macklemore & Ryan Lewis duót vagy a Bastille-t. De persze itt ők csak kispályások lehetnek, a legfontosabb fellépőknek inkább az olyanok számítanak, mint a Rammstein vagy a System Of A Down.

Sónar

És akkor most térjünk vissza Barcelonába, és az időben is ugorjunk előre a hónap közepére. Június 15. és 17. között már elég meleg lesz, akkor zajlik majd az 1994-ben indult Sónar, ami az elektronikus és tánczenékre szakosodott. Az idei fesztivált Björk nyitja meg, de természetsen nem ő lesz az egyetlen húzónév. Speciális programmal készül Carl Craig, lesz De La Soul és DJ Shadow, Nicolas Jaar és a nemrég Budapesten is fellépett HVOB. És ott lesz a hosszan elnyúló tengerpart is, ahol ki lehet majd pihenni az éjszaka összes fáradalmát is.

Pohoda

A szerbiai Exit mellett a másik nagyon szimpatikus környékbeli fesztivál a szlovákiai Pohoda, ami idén július 6-8. között lesz, és ez lesz a 21. alkalom. A felhozatal nagyon vegyes, nagyon naprakész és nagyon vonzó. Fellép például Beyoncé tesója, Solange, az Alt-J, a Slowdive és a The Jesus and Mary Chain, a Future Islands, a Sleaford Mods, az Austra és még egy nagy rakás helyi meg környékbeli zenekar várja a fesztiválozókat a trencséni repülőtér területén. Ez azonban senkit ne riasszon, bár a repülőtér egy nagy sík, de a fesztivál számára mégiscsak beépített terep, a városba, ha napközben unatkoznánk, könnyen és gyorsan bejutunk. Trencsén pedig egy jó fekvésű, gyönyörű település, ami a Váh folyó partján terül el, és van szigete meg vára is.

Sea Dance

Július elején lemegy az Exit, a fesztiválnak azonban ekkor még nincs vége, csak a folyópartról a tengerpartra költözik, a montenegrói Budvára. Ott zajlik a Sea Dance fesztivál (idén július 13-15. között), aminek a nevéből is kikövetkeztethető, hogy a fókusz a táncon van.

Ha nem is szereti valaki az elektronikus és/vagy tánczenét, az is könnyen elcsábul ezen a szemkápráztató helyszínen, de tényleg, rocker legyen a talpán, aki nem bír ki két-három este diszkózást a földi Paradicsomban. Bikinis csajok, fecskés srácok, 35 fok, tenger és homok, mi kell még? Ha kell, ha nem, idén biztosan megkapod itt Fatboy Slimet, John Newmant és Sean Pault.

⬅ #seadance ?

A post shared by Marina Vukosavljević (@marribell_23) on

Melt!

A legkülönlegesebb fesztivál mind közül a németországi Melt!, de nem is a zene miatt, ami 90%-ban elektronikus, bár az is mindig minőségi, hanem a külsőségek okán.

A fesztivál helyszíne Dessautól 20 km-re található, a Vas Városa, Ferropolis, ami egy használaton kívüli hajógyár romjain épült fel. És szó szerint, merthogy a hatalmas, rozsdás építőgépeket óriási rovarszobrokká alakították át, és ezek adják a fesztivál egyedien indusztriális hangulatát.

A fesztivál 1997-ben indult, két évvel később költözött át Berlinből Ferropolisba, ahol azóta is tartják. A felhozatal minden évben húzós, így idén is: Bonobo, Die Antword, The Kills, M.I.A., Fatboy Slim, Sampha és Phoenix a fellépők között, és most csak úgy ráböktünk pár névre, de a lista bőven folytatható.

A végére hagytunk még két hazai fesztivált, ha nem akarunk messzire menni, ezek is remek szórakozást kínálnak, szuperjó helyszíneken.

Alkotótábor

#sunset #balaton #lakebalaton #alkototabor #alkototabor2016

A post shared by Árpád Göncz (@zd0l0r) on

Nem, ez nem egy kézműves tábor, hanem zenei fesztivál, amit 14 évvel ezelőtt azért hozott össze 1 budapesti (Isu) és 2 keszthelyi DJ (Fiba, Wuki), hogy mindenkit összehozzon az országból, aki az elektronikus zenével foglalkozik. Szakmai konferenciának indult, végül egy kisebb, underground fesztivál lett belőle, ahol már nemcsak a szakma teszi a tiszteletét. Át is kellett költözniük a helyhiány miatt Keszthely mellől Szántód mellé, Szántódpusztára. A 14. Alkotótábor idén július 7-9. között lesz, és fellép az orszáf DJ-inek és live actjeinek színe-java, de persze szigorúan underground alapon. A víz és a természet közelsége, a nyugtatóan szépséges táj meg a mezitlábasság, ami a fesztivál látogatóit jellemzi, ad az egésznek egy kis romantikus, hippis bájt.

#alkototabor2016 #pushkarev

A post shared by Csaba Somogyi (@erro_arupa) on

Bánkitó Fesztivál

Július 12-15. között lesz Bánkon, ami a Nógrád megyében található, fenn északon, szemgyönyörködtető környezetben. Ez az alulról szerveződött fesztivál pár év alatt egészen felfutott, ma már széles körben ismerik a nevét, és éppúgy számolnak vele a fiatalok meg úgy általában véve a fesztiválozók, mint Orfűvel vagy akár a VOLT-tal. Nappal strand, este buli. De nemcsak a lazulás meg a zene az, ami itt számít, hanem a kultúra és az okos gondolatok terjesztése, népszerűsítése is. Van itt filmfesztivál, színházi előadások, civil mozgalmárok és beszélgetések, idén a korrupció lesz a fesztivál fő témája. Kicsit olyan a Bánkitó, mint a Sziget a korai korszakában, csak persze kisebb kiadásban. A fellépők nagy része hazai zenekar, idén lesz Bohemian Betyars, Fran Palermo, Uffalo Steez, Middlemist Red és Zagar többek között, meg pár kisebb név külföldről, például a Picturebooks Németországból, és az Electro Guzzi Ausztriából.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló