Helyek

Mutatjuk a világ legelzártabb városait

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.23 | 18:03

Vannak városok, ahol a mostoha időjárási körülmények, a nagy hőingadozás vagy a magasság nehezíti meg az életet. Ráadásul itt van néhány lakott település, ami gyakorlatilag a világtól teljesen el van zárva.

Az alaszkai Whittier lakosainak száma kicsivel több mint 200 fő. Az egy dolog, hogy baromi hideg van itt, és az öböl is rendre befagy, de az egyetlen kapocs a külvilággal egy köldökzsinór szerű alagút: 4 kilométer hosszú, és kocsi és vonat egyaránt használja! A lakosság nagy része egy darab 14 emeletes panelban lakik, és a közhivatal, kórház is itt található.

Mondjuk talán náluk is kiszolgáltatottabb helyzetben vannak azok, akik az antarktiszi Villa Las Estrellas lakói. Ez egyébként a kontinens két állandóan lakott települése közül az egyik. Télen 80, nyáron 150 ember lakik itt a takaros kis rózsaszín házikókban!

La Rinconada jóval lakottabb, 50 ezer körül mozog a lakosság száma. A perui a világ legmagasabban fekvő települése, több mint 5000 méter magasan a tengerszint felett található. A bányásztelepülésen elképesztő a nyomor, mert a se vezetékes víz, se csatornázás, se szennyvíz elvezetés nem található.

Coober Pedy ugyan nincs magasan, de hasonlóan száraz! A dél-ausztrál kisvárosban nem élnek kétezren, a nagy hőség és szárazság miatt viszont az épületek nagy része a föld alatt található. Ahogy az ausztrál őslakos nyelven “a fiúk vizes gödre” nevet viselő település kincse: a világ legnagyobb opálbányászata itt folyik.

Hogy Európa se maradjon le, itt van a norvég Longyearbyen. Kicsit több mint 2000 polgár lakik a színes, cölöprendszerre épített házakban. Utóbbi módszerre azért van szükség, mert a talaj állandó olvadás-fagyás váltakozása hamar szétrombolná őket. Ha ez nem lenne elég, komoly jegesmedve-problémával is küzdenek, ezért puska nélkül ki se léphetnek nagyon házakból az emberek.

Az egyiptomi Siwa oázisban nincs ugyan jegesmedve, van viszont rekkenő hőség és szaharai napsütés. Mégis mintegy 23 ezer berber él itt, több száz kilométer sivataggal körülvéve! Ugyan mobil lefedettségről itt ne is álmodjunk, de a településhálózat nemrég felavatta az első napelemeit.

Edinburgh of the Seven Seas a világ legelzártabb települése. A Tristan da Cunha szigetén található települést a helyiek úgy hívják csak: a Település. Alig 300-an lakják, és az Egyesült Királysághoz tartozik. A sziget létét amúgy Napóleonnak köszönhetjük, merthogy a bukott hadvezért a közeli Szent Ilona szigetére száműzték. Relatíve közeli, mert Edinburgh of the Seven Seas-től 2400 kilométerre található, de még így is a legközelebbi lakott település. Az őslakosság egy katonai helyőrség állománya volt, megelőzendő Napóleon kiszabadítását.

Az Atlanti-óceán déli részén található városkának van kormányzója, postahivatala, három temploma – és egy vulkánja! Amikor utóbbi 1961-ben kitört, a sziget lakosait Angliába telepítették ki, majd két-három év múlva, mikor visszatértek, hálából a kikötőt az őket befogadó Calshot város nevére keresztelték át. Volt mit rendbe tenni, mert a kitörés után kalózok romboltak-raboltak itt. Ha idelátogatnánk, készüljünk fel, hogy a vulkán még mindig működik, hajóval pedig hat napig tart az út.

Nyitókép: Pixabay.com/adibalea


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló