Helyek

A három leghalálosabb hiba, amit elkövethetsz egy nemzeti parkban

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.27 | 16:23

Szerencsére egy magyarországi nemzeti parkban kicsi az esélye, hogy medvével futunk össze, vagy lakatlan területen tévedünk el napokra, de életveszélyes helyzetbe bizony itthon is keveredhetünk. Viszont már a szomszédos országok híres nemzeti parkjai is tartogatnak olyan veszélyeket, amiket érdemes elkerülnie a kirándulóknak.

Ash Nudd három évig dolgozott rangerként egy észak-amerikai nemzeti parkban. Összegyűjtötte jó tanácsait a turistáknak, melyek a leggyakoribb, és egyben leghalálosabb hibák, amit elkövethetnek. A parkőr túrákat vezetett a természetbe, és biztonsági tanácsokkal látta el a kirándulókat. Három különböző amerikai parkban is segítette a rangerek munkáját, majd blogot indított tapasztalataiból, mely a felelősségteljes, környezetkímélő és nem utolsósorban biztonságos túrázáshoz ad tanácsokat. Tehát, ahogy ígértük, a három leggyakoribb hiba:

Forrás: Pixabay.com/karinmayeraut

Céltalanul bolyongani

A nemzeti parkok általában több túraútvonalat, időtöltést is kínálnak a turistáknak, amelyek segítenek megszervezni a számunkra leginkább megfelelő túrát. Persze ezek nem kőbe vésett törvények, viszont olyan tanácsok, amit szakemberek állítottak össze sok-sok kiránduló tapasztalata alapján. Egy kis előzetes odafigyeléssel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg magunknak, ráadásul biztos, hogy nem maradunk le egy fontos látnivalóról sem.

Nem is hinnénk, milyen sokan mennek úgy a nemzeti parkokba, hogy azt gondolják: leparkolják az autót a központnál, aztán kezdődhet is a móka. Bizony, a legszebb látnivalókért gyakran túrázni kell, és a természet nem vidámpark, az aktív időtöltést nem fogják elénk rakni, nekünk kell feltalálni magunkat – kérjük a park segítségét!

Elfelejteni, hogy a vadállatok meg is támadhatják az ember

Egy nemzeti park nem állatkert, és nem is szafari. A kirándulók sokszor elfelejtik, hogy az itt élő állatok vadon élnek a természetben, és az ösztöneiknek engedelmeskednek csak. Általában persze még a ragadozók is félénkek és inkább elkerülik az embert, plusz ha nem zargatjuk őket, nem támadnak, de így sem árt néhány előzetes óvintézkedést megtenni.

Merthogy a növényevők is lehetnek veszélyesek. Egyszer egy profi fotós például túl közel merészkedett egy szarvashoz és a kicsinyéhez. A fotós ráadásul a csoportról vált le, nem törődött a figyelmeztetéssel, az anyaállat pedig meg is rohamozta a szerencsétlent. Szóval jól fontoljuk meg, hogy egy Instagram-poszt megéri-e, hogy kockáztassuk az életünket.

Letérni a kijelölt útvonalakról

Ha mindenki úgy gondolkodna, hogy “na én levágom ezt a kanyart”, akkor az lesz a vége, hogy éves szinten több ezer ember fogja taposni az érintetlen részeket. A kijelölt útvonalak nem véletlenül vannak kijelölve. Egyrészt ha letérünk róla, károsíthatjuk egy-egy védett növény- vagy állatfaj élőhelyét, másrészt meg veszélyes részre keveredhetünk!

Forrás: Pixabay.com/karinmayeraut


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló