Helyek

Itt van hőség? Akkor nem jártál még a Holt-tengernél!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.11 | 06:45

A Holt-tenger a világ egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. Bár elnevezése ellenére cseppet sem holt, azért számos olyan tulajdonsága van, ami az egyik leglátványosabb turista célponttá teszi.

Forrás: pixabay.com/tihanyitom CC0

A hatalmas vízfelület minden tekintetben lenyűgöző. A megnevezése héberül kevésbé baljóslatú (Sós tenger), az arabhoz viszont igazodik a köznyelv (Halott tenger). Igaz, egyik sem pontos, mert a Holt-tenger valójában egy tó, csak éppen a tengereket megszégyenítő, az átlaghoz képest nyolcszoros a sókoncentráció benne.

Izrael és Jordánia határán található, körülbelül 50 km hosszú és 15 km széles, a két ország határa pedig éppen a tó közepén húzódik el szépen. Mintegy 400 méterrel a tengerszint alatt található, de a tó feneke néhol még egyszer ennyivel van alatta.

Némileg pontatlan az elnevezése, igaz, hogy túlságosan bonyolult élőlényeket nem találni benne, azért viszonylag gazdag élővilággal rendelkezik. Az viszont igaz, hogy a sótartalma mellett a sivatagi, szikár környezetben és a kegyetlenül perzselő nap sugarai alatt mindenre gondolnánk, csak arra nem, hogy az életet jelentő vizet adja. A Bibliában mint a Puszta tengere bukkan fel, az ókori görögök és rómaik a felszínen megjelenő szurok miatt Aszfalt-tónak is nevezték. A középkor embernek fantáziáját sok más mellett persze nagyon foglalkoztatta a tó, sokan egyenesen a pokol fortyogó bejáratának hitték, és Ördög tónak keresztelték el.

Pedig semmi titka nem volt, ma is, hát még a középkorban nagyon tiszta lehetett és sokáig lelátni az aljára. Igaz, a misztikumot inkább az erősítette, hogy a rekkenő hőségnek köszönhetően a tó nagyon gyorsan és erőteljesen párolog. Így mintha állandóan füstölne a tó, ködfelhő terül el a felszínén, nem is igen lehet látni a túlsó partját.


Érdekes módon azonban azokon a részeken, ahol a magasból kis folyócskák, források érnek bele, egészen oázis szerű, dzsungeles a növényzet. Mivel az édes hegyi vizek valószínűleg az életet is jelentették, itt számos régészeti feltárást is folytatnak, rengeteg értékes leletet hoztak eddig is a felszínre. A kisebb vízfolyások mellett a Jordán is táplálja, de a beérkező vízmennyiség a kieső víz mértékét nem éri már el, így a mára kettészakadt tó területe folyamatosan csökken.

No, és ki lepődik meg még azon, hogy a Holt-tengernél található Szodoma, igaz, egykori településmaradványt itt még nem találtak a régészek. Bár nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy ha a tó nem is, ez a környék kellemetlen bizsergést keltsen az ember tarkójában. Viszonylag nagy területen groteszk sótömbök fogadják a látogatókat, köztük talán a sóbálvánnyá változó Lót feleségével. Ha ez nem lenne elég, kénes kipárolgású források szagosítják pokolivá a környéket, de legalább a nyersanyag-ipar is ide koncentrálódott.

Miközben a világ az elmúlt években rádöbbent a kivételes kincs gyors pusztulására, számos egyezmény és vállalás köthető a tó megmentésére létrehozott kezdeményezésekre - így ha határozottan és időben cselekszenek a Holt-tenger országai, ez a tó még sokáig fogja gyógyítani az ide érkező embereket.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...