Helyek

Eladó egy skót sziget, négy plusz negyedmillióért a tied lehet – mármint fontban

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 16:43

A skót sziget annyira kietlen helyen van, hogy még egy árva bolt vagy kocsma sincsen rajta. Most 70 év után először újra eladóvá vált, bárki megveheti, aki leszurkolja érte a vételárat.

Forrás: youtube.com

Sokak álma nem a napos tengerpart, hanem a smaragdzöld Skócia, ahol a napsütés minden percéért örömtáncot kell járni. Na most utóbbiak legmerészebb álma teljesülhet, ha van elég pénze, hogy megvegyen egy egész szigetet. Ulva szigete amúgy is kalandos hely, több írót és írónőt megihletett már.

Tucatnyi épület és egy nagyobb ház áll Ulvan, Skócia nyugati partjainál. A nagyjából 11 km hosszú és négy km széles sziget a Hebridean-szigetek második legnagyobbja, és eléggé kietlen. Nincsenek boltok, nincs aszfaltút, és csak komppal lehet megközelíteni. Másfél milliárd forintért kínálják eladásra, tehát egy kiadós lottónyereményből akár meg is lehet vásárolni.

Ulva olyan látnivalókat tartogat, amelyek bármely filmben megállnák a helyüket. A partjai, erdeje, a szárazföld hegyeire a rálátás egyszerűen lélegzetelállító. A szigetet hajóval is fel lehet fedezni, a jelenlegi tulaj két kikötőt is fenntart.

A sziget legnagyobb épülete az Ulva-hát, egy hét hálószobás ingatlanról van szó. 1950-ben építették, miután az elődje leégett egy felújítás során. (Nyilván tűzoltók sincsenek a szigeten.)

Népszerű hely az irodalmárok körében: Beatrix Potter híres mesekönyvíró két kötetét is a sziget tulajdonosának ajánlotta, míg Sir Walter Scott több versét is Ulva ihlette.

A megkapó táj mellett híres a sziget élővilága is, 123 madárfaj, tengeri sas, bálnák, delfinek élnek itt háborítatlanul.

Na jó, nem teljesen lakatlan. Él itt kábé 16 ember, aki mezőgazdasággal foglalkozik. A farmépületek mellett működik itt templom, étterem és teaszoba is.

Ulva neve az északi Ullfur szóból származik, ami annyit tesz: Farkas-sziget. Az első települést időszámításunk előtt 5600 évvel ezelőtt alapították.

Forrás: youtube.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló