Helyek

Rendhagyó módon küzd egy svájci kisváros a közeli gleccserért

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.14 | 06:51

A globális felmelegedés a Föld minden pontján érezteti hatását. Egy svájci városhoz közeli gleccser is veszélybe került, a település lakói most mesterséges hóval küzdenek a jégfolyó megmentéséért.

Pontresina lakói nem a maguk feje után mentek, amikor kitalálták ezt az ötletet. Megbíztak egy neves gleccserkutatót, Hans Oerlemans-t, hogy segítsen nekik megmenteni a városka fő turisztikai attrakcióját, a közeli gleccsert. Amíg ugyanis régen a vasútállomásról is  látható volt a gleccser, most már jóval feljebb húzódott a völgyből.


A kutató számításai szerint néhány ezer költséghatékony és energiatakarékos hóágyúval azonban megmenthető még a gleccser. Ha a tavaszi és nyári hónapokban pótolják az olvadó havat, megmenthetik a jég nagy részét a veszélyeztetett zónákban. Oerlemans úgy véli, 10-15 év masszív hóágyúzás után nemcsak megállítani lehet a gleccserfogyatkozást, de visszájára is lehet fordítani.


Nem ez lenne az első eset, hogy megviccelik a természetet. 2014-ben svéd művészek olyan installációt készítettek, hogy gyapjútakaróval fedtek be egy hegyet, megvédve a havat a felolvadástól a nyári hónapokban.


Lehet, hogy őrültség a svájciak terve, de ha beválik, miért ne lehetne máshol is alkalmazni? A globális felmelegedés közel 200.000 gleccsert veszélyeztet közvetlenül. Ki tudja, lehet, hogy így fog megmenekülni egy részük.

Forrás: pixabay.com/Felix_Broennimann CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló