Helyek

A világ legnagyobb közösségi kertje egy párizsi pavilon tetején nyílik!

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.21 | 10:15

Urbánus tanyasi környezet, rálátással a francia fővárosra. Magas élet, 14 ezer négyzetméteren!

Délnyugat-Párizsban létesül egy 14 ezer négyzetméteres tetőkert, melynek profilja zöldség- és gyümölcs-termesztés lesz. 2020 elején nyitná meg kapuit a magasan fekvő farm, ahol majd méhek döngicsélnek, és egymást érik az eper virágai.

A francia főváros 4. kerületében található, fiatalos Marais városrész szélén lesz ez a magaslati édenkert, ahol több, mint 30-féle növény terem majd. Nagyjából ezer kiló gyümölcs és zöldség jönne ki egy nap alatt a csúcs-időszakban innen.

Húsz kertész látná el a teendőket, akik organikus eljárásokat alkalmaznának elsősorban. Pascal Hardy, az Agripolis projekt alapítója azt szeretné, ha világszerte például szolgálhatna ez a hatalmas vállalásuk:

A fenntartható termelésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Minőségi termékeket használunk fel, és a természet ritmusával együtt növekszünk – mindezt Párizs szívében.

Egy méretes kiállítási komplexum tetején kapott helyet a farm, ahol természetesen szorítanak majd helyet egy saját, 300 főt befogadó étteremnek és bárnak is. A menü a szezonális zöldségekre épül majd, és miközben fogyasztunk, gyönyörködhetünk a nagyváros panorámájában is.

Vegyszermentesen, a biodiverzitást tiszteletben tartva gyarapszik majd a flóra. Oktató túrákra, csapatépítésre és különleges eseményekre is sor kerül majd a helyszínen. A környékbeliek is lehetőséget kapnak, hogy saját parcellán gazdálkodhassanak.

Hardy szeretné megmutatni azt is, hogy anyagilag jövedelmező lehet ez a vállalkozás: így kedvet kaphat a többi nagyváros is hasonlóra. Hága, Detroit és Shanghai már élen jár a termő tetőkertek terén, ám Párizs most beelőzte a többieket azzal is, hogy függőleges irányba is terjeszkednek növényei.

Föld nélkül, zártan keringő vízrendszerből táplálkoznak a palánták. A város 2020-ig 100 hektáron szeretne földet művelni, de egy Porte de La Chapelle-beli földalatti garázsban például a gombatermesztésre álltak rá, teszi hozzá a Guardian.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló