Helyek

Elhagynád a világot? Mutatjuk az irányt!

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.04 | 16:40

Összegyűjtöttük, mik azok a helyek, ahová el lehet tűnni egy-két hónapra úgy, hogy nem zaklanak közben Messengeren, nem csöng ki a telefon, és a család sem talál ránk.

Mindenkivel megesik, hogy nem akar embereket látni. Vagy embereket még csak-csak, de ne túl sokat, és ne változatosat. Összegyűjtöttük, mik azok a helyek, ahová el lehet tűnni egy-két hónapra úgy, hogy nem zaklanak közben Messengeren, nem csöng ki a telefon, és a család sem talál ránk.

Magyarország kicsi, még a legelhagyatottabb helyétől is be lehet jutni egy városba nagyjából egy óra autózással. És akkor nagyon lassan autóztunk, és hármasnál feljebb nem váltottunk. Ez a kicsiség be is határolja a lehetőségeket. Az ember elköltözik valahová, amiről azt gondolja, hogy az isten háta mögött van, de lehet, hogy pár hónap múlva már nyílik kézműves kávézó és jógastúdió a faluban. Bezzeg egy rendes, téres, nagy országban ez nem történhet meg.

Vannak vacakabb munkahelyek is, mint a Grand Canyon (fotó: Grand Canyon NPS / CC-BY)
Vannak vacakabb munkahelyek is, mint a Grand Canyon (fotó: Grand Canyon NPS / CC-BY)fotó: Grand Canyon NPS / CC-BY

Munka a világ szélén

Amerikában például csodás, a világból kiköltözős munkák vannak. Ha például világ életedben Maci Laci rajongó voltál, akkor örömmel közöljük, hogy mindig van pár üres ideiglenes parkőri állás. 16-20 dolláros órabérek szerepelnek a hirdetések mellett, de aki hajlandó Alaszkában dolgozni, az akár 25 dollárt is megkereshet egy óra alatt. Sajnos az állások csak állampolgárok számára nyitottak, pedig tökéletes civilizáció hátrahagyós munka lenne a parkőri.

Tűzőr torony, ez már fejlett típus, van parabola antennája is (Fotó: David Jones / CC-BY)
Tűzőr torony, ez már fejlett típus, van parabola antennája is (Fotó: David Jones / CC-BY)

Még valószínűtlenebb a mindenféle turistákkal való összefutás, ha tűzőrnek jelentkezünk. Hatalmas erdőségeket kell egy toronyból szemmel tartani, és jelenteni, ha valahol tűz üti fel a fejét. A központi USAjobs adatbázis nincs tele tűzőri munkákkal, de a különböző nemzeti parkok és erdők honlapján lehet már találni egyet-kettőt.

Sajnálom Dave…

A Marsra nincs még emberes küldetés, bármennyire sokat is beszélnek arról, hogy meg kéne nézni az emberiségnek személyesen is a bolygót. A következő legjobb dolog viszont a utah-i kősivatagban felépített Mars Desert Research station, ahol a semmi kellős közepén kis csapatok tanulmányozzák azt, milyen lenne egy egyetemi albérlet méretű bázison több emberrel együtt lakva küldetéseket teljesíteni.

Bárki Mark Watneynak érezheti magát Utah kellős közepén (Fotó: LWP)
Bárki Mark Watneynak érezheti magát Utah kellős közepén (Fotó: LWP)fotó: Lwp kommunikáció

A földi Mars-bázis nem teljesen embermentes, az viszont garantálva van, hogy más nem fog beesni a bázisra, amíg ott vagyunk.

Ember nincs, pingvin van!

Szakácsként vagy vízvezeték-szerelőként sokkal jobban lehet keresni, ha az ember elhagyja az országot. De míg a többség nyugatra indul, van egy másik ígéretes irány is, a dél. A különböző országok antarktiszi kutatóbázisain mindig van egy-két érdekes állás szabadon.

Illúziónk ne legyen, több százan érzik jó ötletnek, hogy a legdélibb kontinensen legyenek szakácsok, ezért a bejutás esélye kicsi. Viszont életreszóló élménynek tűnik, bár lehet, hogy nem a jó fajtából, mert mégis csak hideg van és fél évig nem süt a nap. Aki nem akar délre menni, az Spitzbergákon, fent északon is talál sarkkutatós-szakácsos állást.

És a civilizáció teljes elhagyása?

Természetesen vannak olyanok is, akik nem egyszerűen egy olyan helyre akarnak költözni, ahol maximum öt ember jön szembe és az is sarkkutató. Ezek az áramtól, internettől, kábeltévétől és vezetékes víztől is távol lévő otthonok messze nem összkomfortosak. Olyan dolog megteremtése – és itt alapvetően a forró fürdőre érdemes gondolni – is sok munkát vesz igénybe, amelyeket teljesen megszoktunk.

A témában Antonie Bruy fotósorozatát érdemes végignézni. Az ő hősei azok az emberek, akik kivonultak a civilizációból, nem haltak bele a döntésükbe, mint az Út a vadonba hőse, de nem élnek egyszerű életet. Viszont az is biztos, hogy soha sem látnak sárgacsekket és áruházi reklámújságot.

Te merre indulnál?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló