Ital

Több mint ötezer éves sörgyárra bukkantak

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.14 | 18:00

Az egyiptomi üzemben egyszerre 22400 liter sört tudtak lefőzni.

Az ősi Abüdosz településen, amerikai és egyiptomi régészek által feltárt sörgyár egyszerre 22 400 liter sört állíthatott elő, a királysírokban végzett kegyeleti rítusok céljára.

A sör népszerű ital volt a régi Egyiptomban,

és előszeretettel használták rituális célokra a királyi temetkezések alkalmával. Abüdosz az egyik legjelentősebb egyiptomi régészeti lelőhely, ahol angol régészek már a 20. század elején a nagyüzemi sörfőzde létezésére utaló nyomokat fedeztek fel. Azt viszont még nem tudták megállapítani, hol lehet.

A sörgyárat amerikai-egyiptomi közös expedíció találta meg,

a New York-i és a Princeton Egyetem tudósainak közreműködésével. Az abüdoszi sörgyár Narmer király, a Felső- és Alsó-Egyiptomot több mint ötezer éve egyesítő fáraó idejéből származhat. A Kairótól 450 kilométerre délre, a Nílustól nyugatra fekvő sivatagban feltárt sörgyárban nyolc 20 méter hosszú és 2,5 méter széles “termelőegységet” tártak fel. Ezek mindegyikében – két-két sorban – 40 nagyméretű cseréptartály van, amelyek gabonakeverék és víz felhevítésére, a sör előállítására szolgáltak. A sörgyár célja volt sörrel ellátni az egyiptomi fáraók temetkezési kamráin belül tartott királyi szertartásokat –

az áldozati rítusokhoz ugyanis sört használtak.

Az antik sörgyárról – azaz maradványairól – itt nézhetsz képeket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.