Környezet

Ettől a dologtól retteg most minden magyar fiatal

  • Szerző:nuus
  • 2022.07.06 | 17:48

A magyar fiatalok 90 százaléka szorong a klímaváltozás miatt.

Több mint kétezer, 13 és 25 év közötti magyar fiatalt kérdezett meg az UNICEF Magyarország arról, mit gondolnak a klímaváltozás életükre gyakorolt hatásáról. A válaszok alapján a fiatalok kilenctizede szorong, ha a klímaváltozásra gondol, ötödük pedig erősen pesszimistán látja a jövőt.

A kilencven százalék valamilyen szinten szorongó fiatal

harmada kimondottan erősen szorong a klímaváltozás miatt. Hat tizedük rendszeresen, tizenöt százalék pedig naponta foglalkozik a klímaváltozással. A fiatalok bő harmada szerint a klímaváltozás ma a legfontosabb, ötödük szerint a második legfontosabb probléma.

A magyar oktatás évtizede zajló tönkretétele viszont jól jön

a jelenlegi, klímaváltozással nem igazán törődő kormánynak. A nem tanuló, vagy legfeljebb szakiskolát végzett fiatalok közül csupán minden tizedik nyilatkozta azt, hogy a klímaváltozás a legfontosabb probléma. A képzettség és a társadalmi státusz ugyanis nagyban befolyásolja a klímatudatosságot, ez a téma leginkább a képzett fiatalokat érdekelné.

A szorongás, félelem mellett a válaszadók harmada dühös,

míg tizenöt százalék tehetetlenek érzi magát ha a klímaváltozásra gondol. A válaszadók elsöprő többsége, 84 százaléka  nyilatkozta azt, hogy szeretne többet tanulni a klímaváltozásról és fenntarthatóságról az iskolákban – úgyhogy talán nem a még több hittanórát kellene erőltetni. A fiatal korosztály több mint fele nem bízik benne, hogy el tudjuk kerülni a nagyobb bajt. Kilenctizede érzi azt, hogy már ma, saját életében is találkozik a klímaváltozás hatásaival,

szűk ötödük pedig folyamatosan érzi a klímaváltozást a saját bőrén.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló