Koronavírus

Sokkoló, szokatlan tünetekkel támad a legújabb koronavírus-variáns

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.14 | 13:18

Új koronavírus: a szaglás elvesztése már a múlté.

Fej- és torokfájás mellett az orrfolyás az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsának jellemző tünete – írja a BBC. Tim Spector, a koronavírus tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a delta variáns a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlít. Lehet, hogy nem érzik nagyon betegnek magukat, de

fertőzhetnek és kockázatnak tehetnek ki másokat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a Covid-19 klasszikus tünetei a köhögés, a láz és a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján ezek most kevésbé gyakoriak. “Május eleje óta figyeljük a leggyakoribb tüneteket (…) és azt látjuk, megváltoztak a korábbiakhoz képest”. Úgy tűnik, a változások a delta variánshoz köthetők, melyet Indiában azonosítottak, és amelynek a számlájára írható jelenleg az Egyesült Királyságban azonosított esetek kilencven százaléka.

A láz elég gyakori,

de a szaglás és az ízlelés elvesztése már nincs az első tíz tünet között. A kutatók úgy véli, ez sok probléma forrása, mivel a fiataloknál egyébként is enyhébbek a tünetek, “súlyosabb náthának és valami furcsa, rossz közérzetnek tűnik” az egész, de fontos otthon maradni és tesztet végeztetni. Az Imperial College London több mint egymillió angol résztvevővel készítette a React című tanulmányt, amikor az országban még az alfa vagy brit variáns volt az uralkodó. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, az étvágytalanságot és az izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló