Lélek

A folyton undoknak látszó nők valójában jobb kommunikátorok

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.06 | 06:45

Ismertek olyan embereket, akik mindig utálkozva néznek a világba? Nem is gondolnátok, mennyi előnnyel jár a Resting Bitch Face.

Quartz / Facebook
Quartz / Facebook

Ismerkedjünk meg egy fontos kifejezéssel: RBF, vagyis Resting Bitch Face, amit kb. flegma picsa vagy morcos ribanc arcnak lehetne fordítani. Elég rosszul hangzik, de például a munkahelyi előmenetelt is segítheti, ha egy, alapból kifejezéstelen arcú nő

egyértelműen kommunikál, hogy még véletlenül se értsék félre, ahelyett hogy ráhagyná, hogy vagy megértik, vagy sem.

– állapítja meg John Lund, az interperszonális kommunikáció szakértője. Mert ha valakit rendszeresen azzal vádolnak, hogy RBF-je van, akkor gyakran szembesül azzal, hogy félreértik. A kutatók ugyanis már a ’60-as években kimutatták, hogy az emberek zöme rendkívüli mértékben ráhagyatkozik a metakommunikációra, azaz arckifejezések és a testbeszéd jeleire.

Tehát egy nőnek, akinek az arca alapból boldogtalannak látszik, egy olyan világban kell gyorsan megtanulnia helyt állni, ahol ránézésre automatikusan negatív megítélés alá esik. Ezért nagyon gondosan fog a környezetére hangolódni, hogy a saját és a mások érzéseivel is teljesen tisztában legyen. Kellően erős és érzékeny öntudattal kell ehhez rendelkeznie, ami segíti őt a változó, vagy szokatlan helyzetekhez való alkalmazkodásban. Ez például

felbecsülhetetlen előny egy idegenekkel, vagy vezetőkkel teli teremben, ahol prezentációt kell tartania.

Emellett az empátia is fontos tényező: az a nő, akit addig gyakran félreértettek, jobban tud a hallott szavakra koncentrálni, nem térítik el az egyéb csatornák (hangsúlyozás, testbeszéd, arckifejezések) az üzenetet, elősegítve így a hatékonyabb információ áramlást.

Sőt, aki nem RBF, annak egyre több energiáját szívja el, hogy arcára ne üljenek ki a természetes érzései, amit egy kimerítő nap végén nyilván nem könnyű kordában tartani.

Rengeteg mentális erőfeszítést követel, hogy ébernek tűnjünk, például egy elhúzódó tárgyaláson.

Egy erőltetett, bárgyú mosolynak végképp semmi értelme, de annak sem, hogy a RBF emberek szégyelljék magukat, amiért nem éppen cuki személyiséggel rendelkeznek – javasolja a Quartz.

WTF? RBF?

Frusztráltságot, közönyt, vagy éppen lenézést olvashatsz le arról az arcról, amelyet a RBF kifejezés jelöl. A betűszó a 2015-ös évet söpörte végig, a New York Times cikkének köszönhetően. De egyébként már XIV. Lajos francia királyt is hasonló fejjel ábrázolták, és II. Erzsébet brit királynőt is ebbe a kategóriába sorolják. Ugyanígy a XX. század hűvös díváit is mimikájuk alapján, költői túlzással ilyen morcos ribancnak (nem írjuk le, hogy fapina) láthatjuk.

Hogy ne csak a nők kapják meg ezt az arcoskodós vádat, arra született meg a Resting Asshole Face, a jelenség férfi változata, akit Kanye West testesít meg.

Egyesek már azt javasolják, hogy érdemes plasztikai sebésszel kezeltetni ezt a mosolytalan arcot, melynek jellemzője, hogy az ajak egyik oldala picit feljebb kerül, így a száj sarka kissé megemelkedik, de nem mosolyra húzódik, a szemek pedig enyhén bandzsítanak. Ennek az összjátéknak a láttán előjön mindenkiből a frusztráció, és tudat alatt bűnösnek érezzük magunkat. Mindennek az arcfelismerő agyterület az oka, és ahogyan az arcokról leolvasható érzelmeket kódoljuk. Egy szoftveres vizsgálat, mely az arc 500 pontját elemzi, kimutatta, hogy nincsen valódi megvetés ezekben a vonásokban, csak mi látjuk bele.

A paródia, mely ezt a jelenséget leginkább kézzel foghatóvá teszi, itt tekinthető meg:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.