Lélek

A telefonfüggő tinik kevésbé boldogok

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.24 | 08:55

Egy új tanulmány szerint sokkal jobban érzik magukat azok a srácok, akik sportolnak és inkább élőben barátkoznak.

(kép: Pixabay)

Erre a megállapításra a San Diego-i Egyetem munkatársai jutottak, akik egy több mint egy millió tizenéves részvételével végzett felmérés alapján megállapították, hogy azok a fiatalok, akik sokat lógnak a telefonjukon, több időt töltenek videojátékozással és online cseteléssel, boldogtalanabbak, mint azok, akik mondjuk sportolni vagy kirándulni járnak kockulás helyett, és a közvetlen érintkezést részesítik előnyben a telefonalkalmazások helyett.

Fontos kérdés persze, hogy eleve azok választják-e az online világot, akik eleve szomorúbbak, vagy pedig az okostelefon teszi-e őket azzá. A kutatás vezetője, Jean M. Twenge pszichológia professzor szerint egyértelműen az utóbbiról van szó: a túl sok okostelefon használat és a közösségi média világa boldogtalanabbá tesz, és nem arról van szó, hogy a szomorú emberek az online világba menekülnek. Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy a tizenéves lányok esetében egyenes arányosság állítható fel a depresszióra és az öngyilkosságra való hajlam, valamint az okostelefon használatára fordított idő között. Azok között, akik 4-5 óránál is többet használják egy nap alatt a telefonjukat, ugrásszerűen megnő a depresszióra való hajlam.

Az is fontos, hogy pusztán a képernyő előtt töltött idő számít, a fogyasztott tartalomnak nincs hatása a gyerekek hangulatára: ha a világ legcukibb macskás videóit nézik, akkor is be fognak fordulni.

A kutatás eredménye már csak azért is aggasztó, mert a gyerekek egyre alacsonyabb életkorban kapják meg az első okostelefonjukat: amíg pár éve ez még 12. életév felett volt, ma már a 10. év az átlagos.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló