Lélek

Rossz vége lehet, ha ágyba viszed magaddal a konfliktust

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.10 | 17:15

Egy kutatás szerint jobb, ha rendezed konfliktusaidat lefekvés előtt: a rossz emlékeket sokkal nehezebb elfelejteni egy átaludt éjszaka után.

Nem mindig sikerül a vitáinkat azonnal megoldani: biztos veled is megtörtént már, hogy akár napokig haragban voltál valakivel. A Nautre Communicationsban megjelent tanulmány szerint, ha magunkkal visszük a problémáinkat a paplan alá, akkor sokkal nehezebb lesz a jövőben túljutni rajtuk, mert könnyebben megszilárdulnak a negatív gondolatok.

 Véleményünk szerint nem véletlenül alakult ki ez a régi mondás, miszerint jobb, ha rendezzük a vitáinkat, mielőtt ágyba bújunk, és nem dúlva-fúlva indulunk neki az éjszakának.

–  mutat rá Yunzhe Liu, a Beijing Normal Egyetem egyik vezető kutatója.

Megszilárdulnak a negatív gondolatok

A kutatók 73 férfi diákot vizsgáltak a tanulmány során:  egy olyan feladatot kaptak, amivel kapcsolatban semleges, vagy bosszantó képeket kellett felidézniük 30 perc után, majd egy nappal később, amikor már túl voltak egy éjszakán. Azok, akik csupán 30 perccel később mutattak emlékeztető képeket, sokkal könnyebben kezelték rossz érzéseiket, mint azok, akik kaptak egy éjsazkányi pihenőt.

giphy-33

MRI vizsgálatokat is elvégeztek, hogy megfejtsék mi lehet az eredmények hátterében: rájöttek, hogy a nemrég szerzett emlékek (ez esetben a 30 perccel ezelőttiek) a hippokampuszban tárolódnak, ami az érzelmek, az emlékek, és a vegetatív idegrendszer központjaként tartanak számon. Egy átaludt éjszaka után a megszerzett emlékek az agykéregben osztódnak szét, amit a magasabb agyi funkciókért felelnek, az emlékezésért, a gondolkozásért: magyarán az emékeid a rövid távú memóriából a hosszú távúba kerülnek.

Megoldás a stresszre

A kutatók úgy vélik, hogy eredményeik segíthetik a poszttraumás stressz kezelését, és tanulmányukkal megadják a kezdő lökést a feldolgozáshoz.

giphy-34

A kapott eredmények rámutatnak, hogy nem vezet semmi jóra, ha feszülten kerülsz ágyba: ha ez a feldolgozási folyamat nem tud elindulni, például rosszul alszol, akkor könnyebben megmarad az érzelmi töltete ennek a traumának, és emiatt sokkal nehezebb lesz később túljutni rajta.

Azt gondoljuk, hogy sokat segíthet a stressz kezelésében, ha ezeket a negatív érzéseket nem hagyjuk megszilárdulni: felidézzük, és így könnyebben le tudjuk győzni majd.

– tette hozzá Yunzhe Liu.

giphy-36

Ne fojtsd el az érzéseidet

Tehát bármennyire is nehezedre esik néha, próbálj meg erőt venni magadon, és sértettségeden: beszéld meg az érintettel a problémát, különben még fizikai tünetei is kialakulhatnak a stressznek,  sőt, még a szexuális életedre is hatással lehet a sok feszültség.

Fotó: Pixabay/ Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló