Lélek

Eddig azt hitted, hogy felnőttkorban már ciki? Dehogy! Plüssállatokkal aludni igenis jó és hasznos!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.27 | 17:33

A meleg kis plüssök oldják a feszültséget és csökkentik a szorongásos tüneteket is.

Gyerekkorban nem meglepő, ha valaki plüssállatokkal alszik, akár tizenkettővel is egyszerre. Ahogy az sem, hogy a kedvenc plüssöket a gyerekek nemcsak az ágyban ölelgetik, hanem hurcolják magukkal mindenhova. És miután a kedvenc plüssmacijuknak már se szeme, se füle nincsen, és tocsog a nyáltól is, nekik még akkor is ugyanaz a mackó kell.

via GIPHY

Nyilván sok szülőnek ismerős az a szituáció, amikor az anyuka vagy apuka már egyenesen égőnek tartja, hogy a rongyossá aszalódott játékkal kell megjelennie nyilvános helyen. De a gyerek még akkor is csak ezt az ócska plüssnyuszit akarja, semmi mást. A közösségi médiában gyakran találkozni olyan posztokkal is, ahol a gyermekük elvesztett plüssjátékát keresik kétségbeesetten a szülők, fotókat posztolva az adott játékról. A szöveg általában mindig ugyanaz:

sír a gyerek a játék után, nélküle aludni sem tud.

via GIPHY

Hogy miért van ez így? Mert nyilvánvalóan kialakult egy szoros kötődés a játék iránt. A maci, nyuszi, baba vagy épp egy rongydarab, textilpelenka közelsége, átölelése megnyugvást ad, jelenléte a biztonsággal, a megszokottság érzésével egyenlő. Este mellé lehet bújni, így, amikor a szülők kimennek a gyerekszobából, a lurkók ezután sem érzik egyedül magukat. Ezzel a szülőtől való leválási folyamatokat is segítik ezek az átmeneti tárgyak. Nem véletlen a név sem, körülbelül a babák nyolc hónapos korában indul el a leválás folyamata. Ekkor kezdik érzékelni először, hogy ők is autonóm lények. Tudják már azt is, hogy néha nélkülözni kell anya és apa jelenlétét. Ettől persze elkezdenek szorongani, így még inkább segítség lehet a számukra, ha ott fekszik mellettük a kedvenc babájuk, mackójuk. Az éjszaka pedig, ha rosszat álmodik a gyermek, könnyebben meg is nyugszik a játék közelségében. Azzal nyilván mindenki egyetért, hogy a gyermekeknél ez egy teljesen érthető, és elfogadott dolog.

De vajon egy felnőtt ember aludhat-e plüssjátékkal?

via GIPHY

Talán meglepő, de sokan a kamaszkorban is ragaszkodnak a plüssjátékokhoz, és vannak, akik felnőttkorban is az ősrégi kedvenc plüssmacijukkal alszanak. Legyen szó magányos, vagy akár házas emberekről.

Ha eddig azt gondoltad, hogy ez ciki, és inkább titokban is tartottad, most megnyugtatunk, egyáltalán nem az, sőt, nagyon hasznos is. Egyébként jóval többen vannak, akik plüssökkel alszanak, mint gondolnád, csak sokan nem merik bevallani!

via GIPHY

Egy jó kis plüssállat tökéletes lehet arra, hogy kisírjuk magunkat rajta egy szakítás után, erkölcsi támogatást nyújthat az élet nagy kérdéseiben, és szerencsét hozhat egy vizsgán, vagy állásinterjún. Az emberek ugyanis jóval több érzelmi szállal kötődnek ezekhez a kitömött játékokhoz, mint azt gondolnánk.

A tudomány a plüssmackó mellett teszi le a voksát!

Az amszterdami egyetem kutatói mélyebben is beleásták magukat ebbe a témába, és arra a megállapításra jutottak, hogy a plüssök iránti érzelmeink valóságosak. A macik, nyuszik, kutyusok és társaik azzal, hogy megérinthetjük őket, oldják a bennünk lévő feszültséget, sőt, a makacsabb belső szorongást is. Azt eddig is tudta mindenki, hogy Teddy macinak varázsereje van, de ez az első alkalom, hogy ezt egy tudományos kutatás is igazolja.

via GIPHY

És ha eddig aggódtál a furcsa szokásod miatt, ne tedd. Robert Bob Ryan klinikai szakpszichológus szerint több ezer indok lehet arra, hogy egy felnőtt miért dönt úgy, hogy egy plüssmacival osztja meg az ágyát.

Ez csak egy bizonyos hiány vagy szükséglet jele. Ha egyedül vagy a mindennapokban, és emiatt szomorú vagy, akkor lehet, hogy nincs is másra szükséged ahhoz, hogy jobban légy, minthogy megölelj egy kedves plüssmacit, vagy egy puha párnát.

via GIPHY

A terapeuta szerint mindaddig, amíg a kitömött játék nem akadályoz minket az élet különféle területein (munka, szerelem, baráti kapcsolatok), addig teljesen egészséges és normális dolog, ha egy plüss is van az ágyunkban.

Azonban, ha valaki szégyelli, hogy az otthonában plüssök is laknak, és emiatt inkább nem hív át magához ismerősöket, akkor annak azt tanácsolja a pszichológus, hogy itt az ideje, hogy felhagyjon ezzel a szokásával.

A terapeuta legfontosabb tanácsa tehát a témában a következő:

Mindaddig, amíg az élet egyéb területén nincs rád befolyással a kitömött állatkád, szeresd csak, mint az igazit, nincs abban semmi rossz.

via GIPHY

Címlapi kép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló