Lélek

Tudósok szerint ha leteszed a szeszt, máris jobban leszel!

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.10 | 15:48

Mr. Alkohol, köszönjük, ennyi volt! Jöhet a józan élet!

Manapság egyre több nő is a pohár után nyúl, hogy kicsit ellazuljon, de sajnos a tudomány kimutatta: ezzel csak pont, hogy romlik a helyzet. Az alkohol ugyanis akkor használ a legjobban, ha teljesen kihagyjuk az életünkből. Még az a napi pohár vörösbor a flavonoidjaival sem ér annyit, hogy a mentális állapotunkat romba döntse.

via GIPHY

A Canadian Medical Association Journal tett közzé egy friss tanulmányt, mely szerint ha felhagyunk az iszogatással, akkor máris jobb lesz a közérzetünk. Egy józansági mozgalom is bontakozik a szomszédos Egyesült Államokban: egyre többen választják az absztinenciát.

Óvatosságra intenénk mindenkit, aki a mértékletes alkohol-fogyasztástól várná az életminősége javulását.

– fogalmaz Herbert Pang, a dolgozat társszerzője. A The University of Hong Kong professzora szerint még mindig nem tiszta: több-e az előnye, vagy a hátránya az iszogatásnak.

via GIPHY

Michael Ni is úgy véli, jobb nemet mondani a szeszes italokra akkor, ha éppen megnyugvást keresünk. Ezt 10.000 ázsiai személytől nyert információkra alapozva mondja, akik saját maguk számoltak be alkohol-fogyasztásuk mértékéről, és ezzel párhuzamosan a lelki állapotukról is. Ehhez hozzácsapták még 31 ezer amerikai alany adatait is. Megjegyzendő, hogy masszív alkoholistákról szó sem volt a vizsgálat során.

via GIPHY

A nőket és férfiakat, illetve absztinenseket is magába foglaló, két csoportban az italt kerülők mutatták fel a legpozitívabb életszemléletet. A hongkongiakat két évig, míg az Államok-belieket három évig követték, és akik ekkor tették le a poharat, azoknak a lelki állapota érezhetően javult. Főleg a nőknél, amire talán az lehet magyarázat, hogy az alkohol által okozott agyi sérülések még visszafordíthatóak, és a környezet is elfogadóbb, ha kevesebb a családi perpatvar.

Te józan vagy?

Mikor a fejünk tiszta, akkor bizony nyugodtabbak is tudunk maradni. Csökkenni tud így is az idegességünk, viszont kevésbé leszünk ingerelhetőek.

– erősíti meg a kutatásban részt nem vevő Dr. James C. Garbutt. A University of North Carolina alkoholistákkal foglalkozó pszichiátere szintén meg van arról győződve, hogy csak hamis ellazulást képes adni a pia:

Többet kell innom, hogy lecsillapodjak. De ettől csak még feszültebb leszek.

Így szép lassan bekúszik a depresszió, a rossz alvás és a stresszre való túlérzékenység is az ember életébe. A „száraz” akciók sem véletlenül bukkannak fel egyre gyakrabban – mert már így is túl sok szesz fogy, teszi hozzá a Today.com.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.