Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Lélek

5 ok, amiért a férfi csődöt mondhat az ágyban

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.18 | 07:46

Amennyiben nem testi panaszok miatt nem sikerül az együttlét, ezek a leggyakoribb okok.

Illusztráció: 123rf.com

A felnőtt férfiak kb. 15-20 százaléka küszködik időnként vagy rendszeresen szexuális problémákkal. A potencia kérdése szorosan összefügg az önértékeléssel, ezért a kudarcélmények károsíthatják a férfiak önbizalmát.

A szexuális zavarok és a kudarcos együttlétek szorongásokat szülhetnek, melyek csak fokozzák a feszültséget a szexualitás terén. Ha kizárjuk a szervi okokat – érrendszeri és hormonális problémákat, prosztatagyulladást – érdemes feltárni a psziché mélységeit is.

Íme a szexuális zavarok pszichés okai.

Teljesítménykényszer

Gyakran felléphet akkor, amikor a pár még csak ismerkedik egymással. Előfordul, hogy valaki a rövid kalandok során nagyon is jól teljesít, csak a fontos partnerrel jelentkeznek potenciaproblémái. A férfi bizonyítani szeretne, hiszen úgy érzi, nagyon sok múlik az első együttléten, de képtelen ellazulni. Néha a partner iránti szerelem gátolhatja a merevedést. Sokat segít, ha a partner nem erőlteti a dolgot, nem csalódik látványosan, és nem a teljesítménye alapján értékeli a férfit.

Párkapcsolati problémák

Elképzelhető, hogy pont az aktuális párral vagy házastárssal nem működik a szex, de minden egyéb partnerrel igen. Ilyenkor valószínű, hogy a kapcsolatban komoly gondok vannak. Az elfojtott sérelmek, indulatok gátolhatják a merevedést, hiszen a pár „befagyasztja” az őszinte kommunikációt. Ezzel együtt a vágy, a bizalom és az intimitás is megszűnik.

A jó kapcsolat alapjául szolgáló partnerség is felborulhat, nem jó adni már a másiknak, és kapni sem élvezet. Mindezeket nem a szavak szintjén, hanem testi szinten kommunikálják a felek egymással: eredmény szexuális problémák, impotencia és elhidegülés.

Új családtag

Gyakori jelenség, hogy gyermekszületés után a pár nehezen talál vissza a szexualitáshoz. Ekkor nem csak a nő, de a férfi lelke is megváltozik, és a gyermeke anyjára nem tud már a régi vágyakkal tekinteni. Sokat segíthet, ha a nő igyekszik kívánatos maradni. Együtt teremtenek olyan intim alkalmakat kettesben, amikor nem kell állandóan a gyermekre figyelni, és szülőnek lenni.

Kihasználás

A vágyat csökkentheti az is, ha a férfi úgy érzi, csak kihasználják. Manapság a szex terén is fontos az egyenrangúság, amitől sokan megrettennek. A határozott, önérvényesítő nők túlságosan dominánsnak tűnhetnek, a férfiaknak alig marad tere a kezdeményezésre. Emiatt szexuáliszavarok léphetnek fel, és a vágy is eltűnhet, ezért a férfiak egy része inkább a visszahúzódóbb nőket keresi. Mellettük nagyobb biztonságban érzik magukat, és főként valóban potensnek is, minden szempontból.

Rohanó életmód

A stressz is ronthat a szexuális teljesítményen. Időt kell szakítani a kikapcsolódásra, az ellazulásra, a pihenésre, hogy a test is regenerálódni tudjon.

A szexuális zavarok potenciazavar lelki problémáinak megoldásához a szakember segítsége mellett párunk türelmére van szükség. Sokat segít, ha nem csak az orvossal, hanem társunkkal is megbeszéljük a szexuális problémát, mert közösen könnyebb megtalálni a megoldást.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló