Otthon

Ebbe a csodálatosan felújított házba mind szívesen beköltöznénk

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.05 | 13:18

Filipe Pina és Maria Inês Costa építészek felújítottak egy elhagyott vidéki portugál parasztházat, és az eredmény egyértelműen magáért beszél!

Pina és Costa teljesen felújította az ingatlant, amelyet ma nyaralóként, vendégházként vagy állandó lakhelyként is lehet használni. Az eredeti százéves épület “szerény jellegének” megőrzésére törekedtek, egy 1950-es évekbeli mellékletet lebontottak, és egy  közvetlenül illeszkedő bővítéssel oldották meg a tér növelését.

Az építészek azonban korszerűbb anyagokat választottak a bővítéshez, így az épület mindkét oldalának megvan a maga külön identitása. Az egyik oldala a felújított kővel, míg a másik oldala hullámlemezzel van bevonva.

A már meglévő épületet fenntartottuk, és a melléképület ötlete a projekt koncepciójának kiindulópontja volt. Ami az anyaghasználatot illeti, megpróbáltuk a jelent és a múltat egymás mellett tartani. Hogy megőrizze azt az eredetiséget, amit a vidéki építészet nyújt, de a modern trendeknek is megfeleljen.

-magyarázták az építészek.

A ház a Serra da Estrela hegység közelében található, Portugália keleti részén. Eredetileg a 20. század elején épült, és mind lakó, mind mezőgazdasági tevékenységre is használták. A felújítás nagyon egyszerűvé tette a belső teret, és a 140 négyzetméterre bővítették. Nem minden szoba kapcsolódik egymáshoz. A földszinten egy hálószoba érhető el közvetlenül a konyhából, bár mindkét szobához saját bejárat tartozik, a tároló pedig teljesen külön áll ezektől.


A külsővel ellentétben az épület belső tere teljesen modern. A falakat és a mennyezeteket fehérre festették, vagy fa-lemezekkel borították, míg a konyhában betonpult és halvány rózsaszínű csempe található. Az egyszerű világítótestek, valamint egy fatüzelésű kályha kapott helyet. Mindezt azért, hogy az anyagok egyszerűségéből adódó semlegességet és a tájat hangsúlyozzák ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.