Utazás

Csak tavaly másfél millió dollárnyi aprópénzt szórtak a turisták a római Trevi-kútba

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.22 | 11:13

Mindig is kíváncsiak voltunk, hogy mennyi pénzt hajigálnak bele az emberek egy-egy látványosságba. És arra is, hogy mi lesz a pénzzel. Valaki összegyűjti? Eladományozzák? Szerencsevadászok kihalásszák?

Forrás: pixabay.com/kirkandmimi

Egy felkapott turistalátványosságnál több százezer, akár milliónyi ember is megfordulhat egy szezonban, de azért a másfél millió dollár értékű aprópénz mégiscsak megdöbbentő. A szokás egyébként az egész világon elterjedt: ugyan kutatások nem támasztják alá, de az emberek rendületlenül hisznek abban, hogy pénzérmét a szökőkútba dobni szerencsét hoz.

Forrás: youtube.com

A Trevi-kúthoz kötődő szokás valószínűleg az 1954-es, Oscar-díjjal jutalmazott film, a Három pénzdarab a szökőkútban bemutatását követően terjedt el. A szerelmet és kalandot kereső három amerikai nőről szóló, Rómában játszódó filmben hangzik el, hogy aki beledob egy pénzérmét a Trevi-kútba, egy napon újra visszatér az olasz fővárosba. Ha viszont kettő, vagy több érmét dob bele valaki (jobb kézzel hátrafele a bal vállon át), akkor nemcsak egy új szerelem, de egy igazi római esküvő is az övé lehet. Mások szerint a harmadik érme a zökkenőmentes válásban segít.

Babona ide vagy oda, de tény, hogy a gyönyörű, 18. századi barokk látványosságot olyannyira megszórják pénzérmékkel, naponta átlag 3000 euróval, hogy a városnak minden egyes este össze kell söpörtetnie és gyűjtetni az érméket. Míg egy 2005-ös adat szerint 600 ezer dollár, addig 2016-ban másfél millió dollár gyűlt így össze, amit Róma a Karitász-szervezetnek adományozott.

Forrás: youtube.com

A Trevi-kút tervezését Nicola Salvi nyerte el XII. Kelemen pápa pályázatán 1731-ben, de a halála miatt csaknem harminc évvel később Giuseppe Pannini fejezte be. Mérete impozánsak: 26 méter magas és 20 méter széles. Nevét a három utcáról (tre vie) kapta, amelyek a kúthoz vezetnek: Via Dei Crocicchi, Via Poli és Via Delle Muratte.

A szökőkutat nemrég 2,2 millió dollárból restaurálták a napokban elhunyt, világhírű Carla Fendi divattervező jóvoltából. A másfél éves munkálatok alatt LED világítást kapott a kút, plusz ráncfelvarráson estek át a márványszobrok is.

A városi köztisztasági dolgozók azonban nemcsak a pénzérméket, de a rengeteg behajigált szemetet és egyéb hulladékot is összegyűjtik. Mint elárulták, a pénz mellett leggyakrabban szemüvegek kerülnek elő a vízből, illetve vallási témájú medálok. De találtak már műfogsort is a vízben!

Forrás: youtube.com

Az érméket megtisztítják, azonosítják, megszámolják és elszállítják a Karitásznak. A katolikus segélyszervezet a lehető legváltozatosabb területeken hasznosítja az adományokat, kezdve a rászorulóknak létesített boltoktól az AIDS betegeknek épített menedékekig. A támogatás összege egyébként azután emelkedett meg jelentősen, hogy a városi tanács illegálisnak minősítette az érmehalászatot. Addig ugyanis voltak kifejezetten erre szakosodott emberek, akik összeszedték a turisták után a pénzt.

Tehát ha Rómában jártok, dobjatok ti is néhány érmét a kútba. Ha a kívánságotok nem is teljesül, legalább tudjátok, hogy jó helyre kerül a pénzetek.

Forrás: pixabay.com/kirkandmimi


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.