Utazás

„Öltöztem, mikor az ablakomat fotózták” – Mit tegyen, akinek az otthona turistacélpont lett?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.15 | 17:33

Egyre gyakoribb, hogy a turistacélpontok lakói kitiltják az érdeklődőket városukból, illetve korlátozásokat vezetnek be, hogy mikor látogatható. Az ilyen települések, városok lakói valóban szenvednek a turistatömegtől, s kérdés, milyen kompromisszumok létezhetnek a számukra.

Biztosan gondoltunk már arra, milyen csodálatos lehet itt élni, amikor egy-egy festői, turistacélpont közelében megláttunk egy házat. Nos, azoknak, akik valóban ott laknak, már nem biztos, hogy olyan csodálatos. Tekintettel arra, hogy egyre több turista látogat ezekre a helyekre és rengeteget fényképeznek, a helyzet sokak számára kezd tűrhetetlenné válni – írta meg az edition.cnn.com.

Alice Johnston a pasztellre festett sorházakról, valamint a Julia Roberts és Hugh Grant főszereplésével készült Notting Hill című filmről híres londoni negyed lakója hosszú évek óta. Igencsak bonyolult érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy lakóhelyét rengetegen fotózzák, majd rakják fel a közösségi oldalakra.

A Portobello Road-on él, a főváros egyik leghíresebb utcáján. Tanúja volt mindenféle őrült viselkedésnek, amelyet a tökéletes pillanatkép elkészítése érdekében követtek el a turisták.

Egyszer ő és egy barátja a francia bulldogját sétáltatta, amikor egy turista megkérdezte, nem tudnák-e „kölcsönkérni” a kölyköt egy gyors fotózás erejéig. A barát és a kutya beleegyezett, az Instagrammer pedig pózolt az ebbel egy élénk kék ajtó előtt, majd köszönetképpen átadott nekik 5 fontot.

A Notting Hill Londonban, ezrek látogatják – Fotó: Youtube

Mindenképp van azonban árnyoldala annak, ha lényegében egy turistacélpont közelében él az ember.

„Egyszer húsvétvasárnap reggel 6 órakor felébresztettek francia tinédzserek, akik a szabadban fényképeztek – mondta Johnston. – Olyan is volt, hogy átöltöztem, miután kijöttem a zuhany alól és egy idős férfi fényképezte az ablakaimat egy iPaddel.”

Bár a redőnyök akkor zárva voltak, Alice-t érthető módon megrázta az élmény.

Amikor a magánházak – és a bennük élők – turisztikai látványosságokká válnak egy turistacélpontban, könnyen adódhatnak viták, összecsapások az oda látogatók és a helyiek között.

Vidékibb területeken az emberek kerítéseket vagy más akadályokat állíthatnak fel, hogy a turisták ne férkőzzenek közel, ám ha ezek a magánházak a világ legforgalmasabb városainak nyilvános utcáin vannak, mit tehet egy lakos?

A különböző közösségek eltérő megközelítést alkalmaztak.

Hongkongban például a „Szörnyépület” becenévre hallgató, öt, egymással összefüggő lakótelepből álló csoport hatalmas szelfihelyszín lett, miután több hollywoodi filmben is szerepelt – köztük a Transformers: Age of Extinction címűben. A megaépület a Quarry Bayben található, egy viszonylag csendes környéken Hongkong szigetének keleti oldalán, amelyet a legtöbb utazó átugrik.

A munkásközösség lakói nem tudják elzárni az épületet, ugyanis a földszinteken közüzemek találhatók.

Ezért néhányan a saját kezükbe vették a dolgokat: táblákat helyeztek el, amelyeken a turistákat tiszteletre kérik.

Az épület lakói által felállított angol és kínai nyelvű táblán az áll: „Ez egy magánterület. A behatolóknak szigorúan tilos mindenféle tevékenység (beleértve, de nem kizárólagosan a fényképezést, a gyülekezést, a drónok használatát és az ordítást stb.). Nem vállalunk felelősséget a balesetek által okozott anyagi károkért és/vagy személyi sérülésekért.”

Sok látogató azonban figyelmen kívül hagyja a táblákat, vagy egyszerűen csak javaslatnak tekinti őket – az Instagram rengeteg friss képet mutat, amelyek ott készültek.

Johnston elmesélte: egy halványrózsaszín ház a lakhelye közelében olyan népszerű fotócélpont lett, hogy a lakók feladták az emberek távol tartását. Ehelyett adománydobozt tettek ki, amelyben arra kérik a turistákat, hogy a fényképezésért cserébe jótékony célra dobjanak be pénzt.

Amikor a turistacélpont otthonod egy darab történelem

Chuck Henderson nagymamája, Della mindig is az építészet szerelmese volt – olyannyira, hogy a világhírű amerikai építész, Frank Lloyd Wright által épített házban él Kaliforniában.

A Carmel-by-the-Sea-ben levő Mrs. Clinton Walker-ház, melynek a beceneve „Cabin on the Rocks” 1951-ben készült el és Walker halálakor Henderson és néhány rokona kezébe került. Senki sem lakik benne állandó jelleggel, de a különböző családtagok és vendégeik felváltva tartózkodnak ott.

Wright rajongói ugyanakkor a világ minden tájáról érkeznek, hogy megpróbáljanak bepillantást nyerni a mester néhány remekművébe.

Míg egyes épületei – mint például a híres Fallingwater ház Pennsylvaniában -, egész évben látványosság, mások magánlakások maradtak. Ezért számos olyan ember, aki ezekben él, kénytelen a biztonsági intézkedések költségeit is hozzáadni az egyéb kiadásaihoz.

A híres Fallingwater ház Pennsylvaniában – Fotó: fallingwater.org

„Azután helyeztettünk el biztonsági kamerákat, hogy nagyjából 6-7 évvel ezelőtt volt némi vandalizmus a helyszínen” – mesélte Henderson, aki elmondta: van egy nagy famaradvány, amelyet az eredeti tájtervező a kert középpontjaként helyezett el. Valaki vágott rajta egy rovátkát, amely tisztának tűnt, mintha láncfűrészt használt volna.

A család amiatt is kiborul néha, hogy egyik ajtajukban – a kocsibeálló és a főépület között – kötélhálóban egy csomó tengeri parafa korong van, az ajtó ellensúlya, s ezt már néhányszor elrejtette valaki. Természetesen ezeket nem Wright tervezte, de mégis bosszantó a dolog.

„Nálunk az emberek mostmár egy „magántulajdon, behatolni tilos” tábla mellett sétálnak el. Volt, hogy táncoltak a kocsibeállónkban. Amíg csak lézengenek a környékünkön és nem csinálnak semmi rosszat, nem hívjuk ki  a rendőrséget. Egy tengerparton vagyunk, úttal körülvéve és nincs pázsitunk, de volt egy szarvascsaládunk” – mesélte az asszony.

Kompromisszumra jutni

Amikor egy sokat fényképezett helyen él, sok ember megpróbálja a jó oldalát nézni a dolognak. Johnston igyekszik rokonszenves lenni a szülővárosába érkező utazókkal és felidézi, mennyire szeretett olyan turistacélpont városrészeket fotózni, mint a párizsi Marais vagy a lisszaboni Alfama.

Sőt, nemrégiben talált fotókat magáról tinédzserként, amint a Notting Hill-i karneválon lógott, évekkel azelőtt, hogy maga is a fővárosba költözött volna.

„Imádok utazni, ezért nagyon megértőnek kell lennem, amikor az emberek oda érkeznek, ahol én élek. Szerencsésnek érzem magam, hogy a hely elég menő ahhoz, hogy az emberek ide akarjanak látogatni” – fogalmazott Johnston.

Henderson és rokonai kompromisszumokra jutottak annak érdekében, hogy a dizájnrajongók felfedezhessék otthonukat, miközben megőrzik a magánéletüket is. Időnként bérbe adják fotózásokhoz, például az Oliver Peoples szemüvegmára kampányához.

Ezenkívül évente egy napon megnyitják az otthont a nagyközönség előtt a helyi Carmel Heritage Society javára. 2021-ben 657-en vettek jegyet és tekintették meg az ingatlant.

Olvass a Brit-szigetek rejtett kincseiről: ettől az 5 nemzeti parktól leesik az állad!

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Környezet
Vigyázz, ágyi poloska veszély!
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 29.