Utazás

A Brit-szigetek rejtett kincsei: öt nemzeti park, amitől leesik az állad

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.10 | 19:32

Ritka vadon élő állatok, buja erdők, gyönyörű vízesések várnak a Brit-szigeteken. Öt gyönyörű nemzeti park bemutatására vállalkoztunk, melyeket érdemes felkeresni. Íme.

A Brit-szigetek lenyűgöző tájakkal és sokszínűséggel büszkélkedhetnek. Bizonyíték erre a 15 nemzeti park, amelyek Anglia, Skócia és Wales területén találhatók, és drámai módon változnak a Cairngorms magas hegycsúcsaitól a Broads kiterjedt vízi útjaiig, a South Downs lágyan hullámzó dombjaitól a Pembrokeshire partjainak széles strandjáig.

nemzeti park
Az öt legszebb Brit-szigeteki nemzeti park/Fotó: 123rf.com

Az Egyesült Királyság nemzeti parkjai nem csak a szépségről szólnak – fontos szerepet játszanak a vadvilág védelmében és a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek biztosításában – írja a bbc.com.

„ Ritka vadon élő állatok, növények és jellegzetes élőhelyek menedékei is, és létfontosságú szerepet játszanak az országunk előtt álló legsürgetőbb kihívások kezelésében, mint például a biológiai sokféleség csökkenése, az éghajlatváltozás és a jólét”

– mondja Carey Davies természetjáró író.

A szakembernek ez az öt Brit-szigeteki nemzeti park a kedvence

1. Lake District Nemzeti Park, Anglia

Ez a park a hegyek, tavak, vízesések és buja erdők tájáról ismert. A túrázók, hegymászók és kerékpárosok paradicsoma, de a csónakázás, kenuzás és úszás is népszerű tevékenységek. A tóvidéken számos történelmi város és falu is található, amelyeket érdemes felfedezni.

2. Snowdonia Nemzeti Park, Wales

Ez a park Wales legmagasabb hegyének, a Snowdonnak ad otthont, de lenyűgöző hegyvonulatokról, vízesésekről, tavakról és erdős völgyeiről is ismert. A Snowdonia a túrázás, hegymászás és kerékpározás szerelmeseinek paradicsoma, de a kenuzás, kajakozás és halászat is népszerű tevékenységek. A parkban számos történelmi vár és rom is található.

3. Cairngorms Nemzeti Park, Skócia

Ez az Egyesült Királyság legnagyobb nemzeti parkja, és gyönyörű hegycsúcsairól, gleccsereiről, tavairól és ősi erdőiről ismert. A Cairngorms a túrázás, hegymászás és síelés szerelmeseinek a paradicsoma, ezen kívül a kenuzás, kajakozás és halászat is népszerű tevékenységek. A parkban számos ősi emlékmű és történelmi épület is található.

4. Pembrokeshire Coast Nemzeti Park, Wales

Ez a nemzeti park lenyűgöző tengerpartjáról, sziklás szirtjeiről, barlangjairól és strandjairól ismert. A Pembrokeshire Coast a túrázás, gyaloglás, úszás és szörfözés szerelmeseinek paradicsoma. A parkban számos történelmi vár és rom is található.

5. The Broads Nemzeti Park, Anglia

Ez a nemzeti park egyedülálló vízi tájáról, folyóiról, tavairól, mocsarairól és nádasairól ismert. A Broads a csónakázás, kenuzás, horgászat és madármegfigyelés szerelmeseinek paradicsoma. A parkban számos történelmi falu és város is található.

(via)

További gyönyörű tájakról itt olvashatsz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló