Utazás

Leány- vagy legénybúcsú Csernobilban? Atom menő, vagy inkább morbid?

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.23 | 06:46

A másnaposságot tökéletesen illusztráló, ukrán helyszín már nemcsak a katasztrófa-turistákat vonzza.

Zárjátok be mutáns lányaitokat, mert jövünk!

írta @snake_moore Twitteren, mikor #Chernobyl hashtaggel bejelentette, hol fognak legénybúcsút tartani.

Még ’86-ban, 31-en azonnal életüket vesztették itt, és további százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát; mégis mostanában Csenobil lett az egyik legfelkapottabb legénybúcsú-helyszín. Sőt, már menyasszonyok is ebben az ukrán kísértetvárosban siratják el lányságukat. A közhiedelemben az él, hogy egy csapat csaj ilyenkor kollektíve italba fojtja bánatát-örömét. A kontrollvesztett lánybúcsúk ráadásul gyakran végződnek nyilvános helyen történő vizeléssel, hányással – aki ennél némileg tartalmasabb, vagy maradandóbb élményre vágyik, annak nyitva az út a három évtizede elhagyatottá vált településre. Minden idők legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját követően, a sugárfertőzés miatt több, mint négyezer, környékbeli ember is halálát lelte.

Stag stag stag #Chernobyl

A post shared by Edward Sherrington (@epsherrington) on

Egy tucat pasi szállta meg tavaly, epsherrington társaságában a kísértetvárost, akiket a lepattant épületeket látva, az a benyomás ért, mintha egyfolytában másnaposak lennének.

A 24 éves Louisa Nakst is hasonló érzések kerítették hatalmába itt. A 24 éves lány 25 éves nővérét, Emmát kísérte Csernobilba leánybúcsújára:

Van az emberekben egy morbid kíváncsiság. Mint mikor veszélyes sportokat űzöl: ejtőernyőzöl, vagy ilyesmi. Itt a radioaktivitástól lehet leginkább tartani. Mi lengyel származásúak vagyunk, így Európa vadkeleti, kommunista része nagyon izgalmas számunkra. A baráti körből a nővérem megy elsőként férjhez, ezért gondoltuk, hogy valami eszement módon fogjuk búcsúztatni.

An accurate representation of the morning after #stagstagstag #chernobyl #fud

A post shared by Edward Sherrington (@epsherrington) on

A Broadly Vice elárulja, hogy a Csernobili Elzárt Zóna 2010-ben nyitotta meg kapuit a szelfiző turisták előtt. A látogatók egy- vagy többnapos engedélyt kell, hogy kérjenek az ukrán kormánytól, attól függően, megszállnak-e a frissen épült, közeli hotelben. Be- és kilépéskor mindenkinek ellenőrzésen kell átesni, hogy káros sugárzástól mentesek maradtak-e ruháik és tárgyaik.

Rannekkeella kaikkiin laitteisiin! Ei jonoa! #chernobyl #tsernobyl #funfair #urbanexploring #urbex #ukraine

A post shared by Suvi Lehtinen (@suwikatriina) on

Szigorúak a szabályok is:

Odabent nem lehet őrjöngeni. Például részegen be sem engednek. Épp elég szédítő belegondolni, hol is jársz valójában.

Van, akinek azért csak sikerült berúgnia. A hampshire-i Christopher Doggett barátja kis híján lemaradt a zónába vivő buszról, így a 37 éves vőlegény-jelölt egyedül bolyonghatott volna Pripjaty hátborzongató utcáin.

De a cimborái nem hagyták magára:

Úgy kellett felhúznunk a járdáról a járműre. Rettentő kínos volt, el lehet képzelni.

Míg a buszon ment a környék történetéről szóló film, addig kiheverhette a fáradalmakat, és felkészülhetett a belépésre.

A tízfős legénybúcsús csapat kissé el is kalandozott a javasolt útvonaltól. Olyan helyekre eljutottak, ahová a legtöbben már nem merészkedtek. Egy óvodát is találtak, a gyerekek szétszórt játékaival.

Liikunnan riemua. ??☢️☣️ #jumppasali #puolapuut #tsernobyl #pripjat

A post shared by Riku Salminen (@salmisenriku) on

Jó kérdés, hogy például egy természeti csapás helyszínén, vagy akár Auschwitzban is tartanának-e legénybúcsút:

Kizárt dolog. Azok nagyon másmilyen dolgok. Itt egy baleset történt, ami tragikus, de ebbe így még sosem gondoltam bele.

Matkalla. “Freedom is our religion” #kiova #prypyat #chernobyl #tsernobyl #erasmus

A post shared by Hanna (@hel.nou) on

Naks is lát különbséget:

A nácik szándékosan öltek meg tömegeket, errefelé viszont kevesen vesztették életüket, és ők is azonnal meghaltak. Csernobilban a hangsúly nem a halálon van, ezért a társadalom jóval elfogadóbb ebben az esetben. Egy utat mindenképp megér. Pár napot töltöttünk Kijevben is: egy bekövetkező menyegzőt ünnepelni tényleg vidámabb dolog valahol máshol.

Van már utazási cég, amely a hétvégi kijevi csomagjában kínál csernobili kiruccanást is. Az már nem olyan biztos, hogy a vállalat adott esetben biztosítana-e limuzinos furikázást, tortából kiugró, vetkőző lánnyal, vagy egyéb, bevett legénybúcsús opciót?

A pozsonyi legénybúcsú-szervező, StagForYou nevű cég részéről Richard Mistik elmondja, hogy

Aki Kijevbe látogat, annak Csernobil is kihagyhatatlan, bármilyen különös hely is, nagyon népszerű. Nem hinném, hogy erkölcsileg az vitatható volna, ha az emberek látni akarják ezt a helyet.

#tsernobylzone #tsernobyl #tsenobylvyöhyke #työkoneet #machines #ukraine #ukraina #syksy2017 #autumn2017

A post shared by Taina Sillander (@tsillander) on

 

A szlovák férfitől merőben eltérő álláspontot képvisel Dr. Melanie Arndt történész, a Leibniz Intézet Kelet- és Délkelet-Európa szakértője:

Semmi más nem vár ott a látogtókra, mint egy adag sugárveszély, és hogy a kíváncsiságuk kielégüljön. Bizarr dolog, hogy a posztmodern ember a múlt sötét oldalát akarja megtapasztalni, ráadásul a saját szemével. A hiteles dolgok ott inkább azoknak jelentenek sokat, akik például biológusok. Egy szervezett kirándulás nagyon színpadias és egy kirakata csak az ottani valóságnak. Mindenki ugyanazt fotózza le, kezdve az óvodai, gázmaszkos játékbabával – vagy a szovjet plakátokat és az óriáskereket posztolja.

A kijevi Szergej Ivancsuk még tinédzserként segített radioaktív faleveleket eltemetni. Most a 48 éves férfi Csernobilban az egyik túrvezető.

Hogy őszinte legyek, nincs pontos kimutatásunk arról, hányan is tartanak velünk a zónába. Tavaly nagyjából 30 ezren fordultak meg itt, és 2017 derekán már 25 ezer körül lehetett a látogatók száma. Főleg húszas és harmincas éveikben járókról van szó. Akik legénybúcsúzni érkeznek, azoknak ez egy elég morbid élmény. De joguk van bejönni és látni, mire képes a nukleáris energia. Az embereket eltűntette, de a természet feléledt.

Ebben Arndt is egyetért, hogy fontos, hogy az emberek tudják, mi történt itt:

Aki ide bulizni jön, az nem elég tájékozott, vagy egyszerűen csak pimasz. Mintha egy kifacsart Disneyland lenne, vagy egy számítógépes játék kelne életre. Milliók életére volt kihatással az itteni katasztrófa.

#pripjat #bumbercar #tsernobyl #abandoned #urbex #chernobyl #urbanexploring #ghosttown

A post shared by Suvi Lehtinen (@suwikatriina) on

Ivancsuk egy, talán még nagyobb fába is vágta a fejszéjét:

Észak-Koreába is szervezek utakat, az nagyon nem játék. Ha ott valaki nem tud viselkedni, az komoly büntetésre számíthat.

Ha a tősgyökeres túravezető Csernobil kapcsán szembesül egy olyan szellemiségű tweettel, hogy „zárjátok el a mutáns lányaitokat, mert jövünk”, természetesen elkeseredik:

Nagyon kiakaszt az ilyen hozzáállás. De ha az illető veszi a fáradságot és eljön ide, akkor már nem lesz ugyanaz, aki addig volt. Szégyellni fogja magát aztán, hogy a saját bőrén megérezte, mi minden történhetett itt. De ha itt is beszólogat, akkor ne csodálkozzon, ha úgy esik, hogy lemarad a csoporttól, és egyedül kószálhat Pripjaty utcáin. Garantáltan frászt fog kapni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.