Film

Elhunyt A világ nem elég című Bond-film rendezője

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.10 | 14:30

Michael Apted 79 éves volt.

Apted egyik legizgalmasabb, évtizedeken átívelő filmes munkája az Up című dokumentumfilm-sorozat volt, amelyben 14 különböző hátterű brit ember életét követte nyomon hét éves koruktól 63 éves korukig. A projekt 1964-ben kezdődött a Seven Up! című dokumentumfilmmel, amelynek ötletgazdája a néhai kanadai filmes, Paul Almond volt. Apted az első produkcióban kutatóként dolgozott, de hét évvel később már ő rendezte a következő epizódot, és ezután minden hetedik évben újra visszatért az interjúalanyokhoz.

Apted 2018-ban elmondta, hogy a dokumentumfilm-sorozattal a brit társadalom állapotát akarta bemutatni. Ha valaki egy bizonyos környezetbe született, nem volt esélye rá, hogy megvalósíthassa ambícióit. Mint hozzátette: nagy hatással volt az országra, mert olyan nyersen mutatta be a dolgokat, ahogy történtek.

Játékfilmes bemutatkozását, a The Triple Echo című háborús drámát 1972-ben forgatta Oliver Reed és Glenda Jackson szereplésével. 1980-ban már az Egyesült Államokban rendezte A szénbányász lánya című zenés életrajzi filmet, amelyért Sissy Spacek elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Apted ezt követően Kaliforniába költözött, ahol negyven évig készített filmeket és televíziós produkciókat. Bár ő maga sohasem kapott Oscar-díjat, filmjeivel Sigourney Weaver (Gorillák a ködben) és Jodie Foster (Nell) is elnyerte az amerikai filmakadémia Oscar-szobrát.

Az amerikai filmakadémia pénteken Twitter-üzenetben búcsúzott a rendezőtől, aki korábban a testületben kormányzóként is dolgozott, és 2003. és 2009. között ő volt a rendezői céh elnöke.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Új csapadékrekord született
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 10.