Film

Több pénzt hoznak a színésznők, pedig sokkal kevesebbet beszélnek

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.18 | 06:45

2016 rossz éve volt a hollywoodi színésznőknek. Vagy nem. Attól függ, honnan nézzük. Bár keveset beszéltek, mégis sok pénzt hoztak.

Emlékszünk még arra, mikor Emma Stone arról beszélt, hogy Hollywoodban ellopják a vicceit a férfi színészek javára? Most az is kiderült, hogy a nők lényegesen kevesebbet beszélnek a filmekben, mint a férfiak. Nem elég, hogy a színésznők filmekben szerepelnek, de egyre többet és többet akarnak? Keveslik a biodíszlet státuszt és szóhoz is akarnak jutni? Megérdemelnék, ha már egyszer ők (is) hozzák a pénzt.

margot
Forrás: Flickr

Az említett felmérés a legnagyobb, tavaly bemutatott hollywoodi kasszasikereket vizsgálta. Olyanokat, mint

az Öngyilkos osztag, a Zsivány Egyes, az Amerika kapitány: Polgárháború, a Szenilla nyomában, A dzsungel könyve, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és a Deadpool.

A végeredmény siralmas. Átlagban a női szereplők mindössze a dialógusok 27 százalékát mondják, a többi a férfiaké.

A legrosszabb helyzetben a Zsivány Egyes női szereplői voltak. Ők minössze 9 százalékot beszélnek a filmben. Az Öngyilkos osztag összképe is elég visszás. Bár a film leginkább promózott karaktere a Margot Robbie által játszott Harley Quinn volt, mégis csupán a 42 százalékát mondta annak, amit Floyd (Will Smith). De még mindig jobban járt, mint kolléganője, Viola Davis, aki

összesen 222 szót ejtett ki a száján az egész film alatt.

Reméljük, az idei év jobb lesz a hollywoodi színésznők számára. Egy nyertes meccsük, úgy tűnik, már van. 2017 egyik nagy filmslágere az Ocean’s Eleven női verziója, az Ocean’s Eight lesz, amiben olyan nagyszájú csajok fogják túlbeszélni a férfiakat (már ha lesznek benne), mint többek között Sandra Bullock, Anne Hathaway, Cate Blanchett, Rihanna, Sarah Paulson és Helena Bonham Carter.

Azért persze nem kell előre inni a medve bőrére. 2016-ban semmitől nem vártak olyan átütő erőt, mint a Szellemirtók új részétől, aminek az adta meg a különös bukéját, hogy az egykori férfiszereplőket lecserélték nőkre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eredeti szereplőgárdából eleve nem mindenki vállalta volna a felmelegített verziót, egy női csapat felállítása pedig jobb ötletnek tűnt, mint keresni pár új vicces férfit. Azonban a film minden tekintetben jóval az elvárások alatt teljesített, a tavalyi év egyik legnagyobb buktája volt, méretes nagy fiaskó.

Ennek ellenére a nők nagyon is jól jövedelmeznek, ha ők tölthetik be a (majdnem) teljes filmvásznat. A Forbes tavalyi év végi összesítése erről árulkodik. A tízes listára azokat a színészeket gyűjtötték össze, akiknek a filmjei 2016-ban a legtöbb bevételt termelték. A tíz színész közé négy nő férkőzött be, az első helyre pedig Scarlett Johansson került – lenyomva Vasembert, Superment, Batmant, Amerika kapitányt, Deadpoolt és az összes többi emberfelettit is.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 22: Scarlett Johansson attends the opening of the Yummy Pop shop where Scarlett Johansson opens the new store Yummy Pop in Le Marais, Paris on October 22, 2016 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images for Yummy Pop)
Scarlett Johansson popkornt árul a párizsi Le Marais-ban – Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images for Yummy Pop

Rajta kívül még Margot Robbie (4.), Amy Adams (5.) és Felicity Jones (9.) jutott az első tízbe. Igen, jól látjátok, Jennifer Lawrence nincs köztük, pedig egy évvel korábban még komoly tényezőnek számított, ő volt a legjobban fizetett színésznő a 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti adatok szerint. De azért még nem kell leírni, akkor sem, ha idén valószínűleg átveszi tőle a vezető helyet Scarlett, aki egyébként ezen a listán a harmadik volt.

De nem is az a kérdés, hogy melyik nő érdemel többet a másiknál, hanem hogy a nőket jobban meg kell-e becsülni anyagilag – még Hollywoodban is. A válasz erre pedig egy határozott igen. Ahogy arra is, hogy ha több pénzt hoznak, akkor hagyják őket legalább annyit szóhoz jutni, mint a férfiakat. A poénjaikat meg ne lopják el.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló