Film

Rekordösszeget költöttek tavaly a külföldi filmesek Csehországban

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.18 | 17:48

A sorozatok többsége a Netflix vagy az Amazon számára készült.

Rekordösszeget, 8,9 milliárd koronát (117,48 milliárd forint) költöttek el tavaly külföldi filmstábok Csehországban – közölte Jirí Vanek, a Cseh Állami Filmalap (SFK) szóvivője hétfőn Prágában.

Fotó: Pixabay

A cseh állami támogatásoknak köszönhetően 2019-ben mintegy nyolcvan filmet, illetve sorozatot forgattak Csehországban. A sorozatok többsége az online platformok (például a Netflix vagy az Amazon) számára készült. “A tavaly Csehországban megvalósított projektek pénzügyi hozadékát 8,9 milliárd koronára számoltuk ki. Ez az összeg új rekord, és a 2018-as évi bevételnek majdnem a duplája. Az állam számára a külföldi filmesek támogatása nagyon kifizetődő” – magyarázta Helena Bezdek Franková, a filmalap igazgatója újságíróknak.

A prágai kormány 2010-ben vezette be a külföldi stábok csehországi forgatásának támogatását. Prága a külföldi filmeseknek a költségek 20 százalékát téríti meg. Az európai országokban ez a visszatérítés gyakran 25-30 százalékos, és van olyan ország, ahol a költségek 40 százalékát térítik meg a külföldi filmeseknek.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.