Film

Elkezdődött a 70. Berlinale

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.21 | 09:48

A csütörtök esti megnyitón egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

Elkezdődött a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a csütörtök esti megnyitón egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

A “nyitott társadalmat terrorizáló őrültek” tettei láttán a politikának “talán mégiscsak be kellene látnia, hogy baj van” – fogalmazott a hatóságok szerint rasszista, szélsőjobboldali indíttatású bűncselekménnyel kapcsolatban Samuel Finzi bolgár származású színész, a Berlinale új házigazdája, aki a nyitó és a záró gálát 2003-tól tavalyig vezető német komikustól, Anke Engelkétől vette át a feladatot. A Berlinale a szabadság, a tolerancia, az egymás iránti tisztelet és a vendégszeretet fesztiválja, és elutasítja az erőszakot és a rasszizmust – húzta alá Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató. Neki szintén ez az első Berlinaléja, Carlo Chatrian művészeti igazgatóval együtt vette át a fesztivál irányítását Dieter Kosslicktól, aki 18 évig vezette a szemlét.
A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott filmszemle 70. évének első rendezvényén a többi főszereplő is hangsúlyos politikai állásfoglalásokat tett. Jeremy Irons Oscar-díjas brit színész, a nagyjátékfilmes mezőny díjairól döntő nemzetközi zsűri elnöke hazája európai uniós (EU-) tagságának megszüntetésére (Brexit) utalva kiemelte: örömmel tölti el, hogy angolként még mindig szívesen fogadják Berlinben. Mint mondta, Európa “kulturális egységét” semmi sem bonthatja meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló