Film

Óriáshangya, gyilkos paradicsom és a többiek, avagy a filmtörténet rémisztően különös szörnyei

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.18 | 16:03

Most, hogy újra köreinkben üdvözölhetjük King Kong, az óriásmajom legújabb változatát, ez jó alkalmat teremt arra, hogy összeválogassuk minden idők leghátborzongatóbb lényeit.

Olyan alapvetések, mint az Alien, a Predator vagy Godzilla, kimaradtak a felsorolásból, mert nyilván ők vinnék el a képzeletbeli dobogó első három helyét, de a Harry Potter meg a Gyűrűk ura szörnyeit is hanyagoltuk, mert félelmetesség ide vagy oda, ők csak mellékszereplői voltak a filmeknek, melyekben felbukkantak. Némelyik szörnyfilm mai szemmel nézve kifejezetten nevetséges, de ha a lényt elképzeljük a valóságban, úgy azért már arcunkra fagy a mosoly.

Them!

Az 1954-es film egyfelől az atomkísérletek veszélyeire hívta fel a figyelmet, másfelől a hidegháború aktualitása miatt kicsit a kommunizmus rémével is ijesztgetett. A benne szereplő óriás mutáns hangyák a sivatagban levezényelt atomrobbantások eredményei, ugyanakkor a kommunista sejt = hangyaboly párhuzam is remekül működött.

Fiend Without a Face

A lény, amire nehéz szavakat találni. Egy hatalmas agy csigaszemekkel és gilisztatesttel, de az is lehet, hogy az egy csonka gerincoszlop. A hangja mindenesetre mai füllel hallgatva is rémisztő. Akármilyen mókásan is néznek ki, azért csak gondolj bele, milyen lenne, hogy ha hazatérve egy ilyet találnál az ágyadban. Vagy bárhol.

Night of the Lepus

A szörnyfilmbiznisz nem ismer határokat. Már a Monty Pthon társulat is előállt egy gyilkos nyúllal a Gyalog-galoppban, de az fehér volt, kicsi és cuki, ebben a filmben viszont óriási vérszomjas mutánsnyulak szereplnek. Ahogy lassított felvételen nagy tömegben futnak felénk, az enyhén szólva is komikus, de lesz még tőlük is hajmeresztőbb szörny a sorban. Viszont nem tudjuk, mit csinálnánk, ha szembejönne belőlük egy falka a körúton.

Tremors - Ahova lépek, ott szörny terem

Minden idők egy legszórakoztatóbb szörnyes horrorja. Az ifjú Kevin Bacon küzd meg egyre fogyatkozó létszámú társai élén a sivatag kellős közepén a lényekkel, melyek föld alatti, hatalmas hengertestű, tépőfogas férgek. A filmnek folytatásai és tévésorozat verziója is készült, de egyik sem ért fel az eredeti mellé.

Ticks

Egy kiadós kirándulás után mindenki azzal kezdi, miután hazaért, hogy tüzetesen átvizsgálja magát, rácsatlakozott-e a testére egy kullancs, hogy a vérét szívja. Ebben a 90-es évek elején készült horrorban a nomális esetben alig látható gombostűfejnyi kullancsok hatalmasak, így a vért is sokkal hatékonyabban és nagyobb mennyiségben képesek kiszívni az emberből.

A légy

David Cronenberg klasszikusa egy ártatlan teleportálással kezdődik. Csak mivel ez egy testhorror, ennyinél nem állunk meg. A rosszul sikerült művelet hatásaként a főhős emberből óriási méretű léggyé változik át, és onnantól kezdve már egyáltalán nem az a kedves, megértő és barátságos tudós, aki még a film elején volt.

A Triffidek napja

Akármilyen furán is hangzik, de ez a mozi nem egy őrült, b-filmekre specializálódott hollywoodi producer fejéből pattant ki, hanem a neves angol sci-fi szerző, John Wyndham 1951-es regénye nyomán készült. A méret itt is lényeg. Óriási növények érkeznek a Földre a világűrből, ők a triffidek, és egyetlen céljuk van: eltörölni az emberiséget.

Hellraiser

Minden idők legparább horrorjában, melyből készült pár folytatás is, a Pokol szörnyei, a cenobiták érkeznek a Földre, élükön a szögekkel kivert fejű Pineheaddel. Clive Barker sötét és véres víziójának lényei az érzékelés határait tolják ki azzal, hogy a ez elfojtott vágyakat szabadítják rá az emberekre. A cenobiták végeredményben a kollektív tudatalatti részei.

A gyilkos paradicsomok támadása

Azt hitted, hogy a mutáns nyusziknál nincs merészebb szörnyvízió? Pedig van: a gyilkos paradicsomok, ami már leírva és kimondva sem hangzik jól. De fogjuk fel horrorparódiának ezt a kultikus mozit, amiből még folytatás is készült. Az új életre kelt, mutáns paradicsomok, melyek persze óriásiak, ide-odagurulva üldözik a halálba az embereket. Azért, ha szembe gurulna pár...

A massza

Isten tudja, honnan jött ez a lény, de valósznűleg a világűrből, és hasonlóan működik, mint a mi mesebeli kisgömböcünk. A nyálkás, puha, szörcsögő valami csak nyomul előre megállíthatatlanul, és mindent benyel, ami az útjába kerül. Egyre nagyobb és nagyobb lesz minden egyes falat után. A masszának is létezik több változata, de az eredeti 1958-asban az ifjú Steve McQueen játszotta az egyik főszerepet, és ez volt neki az első filmszerepe.

Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Neked ajánljuk
Design
Nahát, az ősz ilyen szép is lehet?
  • szerző:nuus
  • 2017. 11. 06.

Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Design
Nahát, az ősz ilyen szép is lehet?
  • szerző:nuus
  • 2017. 11. 06.
Erotika
A szexisség új neve: Josephine
  • szerző:nuus
  • 2017. 11. 12.
A következő cikkek betöltése folyamatban...