Film

Ha ez a vég, nekem tetszik – Kritika a Bosszúállók: Végjátékról

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.24 | 19:00

Itt az év legjobban várt mozifilmje, amely nemcsak a képregényrajongóknak és geekeknek fog odahatni, hanem mindenkit megérint majd, aki megnézi.

“Thanos will return”

– ezzel a felirattal zárult a tavalyi Bosszúállók: Végtelen háború stáblista utáni jelenete. A legújabb Avengers filmben tovább folytatódik a jók és a rossz harca, a főgonosz is visszatér, de nem úgy, ahogy azt gondolnánk. Spoilermentes kritika a Bosszúállók: Végjátékról.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Avengers: Endgame (@avengers) on

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy 2019 leginkább várt blockbuster mozija a Bosszúállók sorozat negyedik része lett – a kérdés már egy ideje az, hogy vajon helyére kerül minden puzzle a kirakósban vagy ez a vég talán lehet valami másnak (mondjuk egy ötödik résznek) a kezdete.

Világvége után

Ott hagytuk félbe a történetet, hogy Thanos megszerezte mind a hat végtelen követ, és szépen lassan kinyírta a (fél) világot. Egy csettintéssel elintézte az univerzum felét, és ez alól a Marvel Moziverzum hősei sem képeztek kivételt: a galaxisőrző Peter Quilltől a Fekete Párducon át a Skarlát Boszorkányig sokan meghaltak. Megrázó, szívszorító, de nyitva hagyott véget kaptunk tavaly tavasszal: a zárójelenetben többek között Pókember, Doctor Strange és Nick Fury egyszerűen elporladt, megszűnt létezni, de Marvel Kapitány logója már feltűnt a záró jelenetben.

Innen vesszük fel újra a bosszúszálat. Egy elvesztett háború után vagyunk, ahol vagy mindenki szomorú arccal néz a múltba, vagy gyászolja a családját, vagy éppen az univerzum távoli végletén, a Titan fedélzetén szenved, mint például a Vasember és Nebula. Azzal nem árulunk el nagy titkot, ha megemlítjük, hogy milyen stílusos és aktuális árukapcsolásként tűnik fel Marvel Kapitány a filmben már rögtön az elején, aztán érkezik Hangya, Hulk és a többiek, és kezdetét veszi a… az első fél órában egyelőre nem veszi kezdetét semmi.

Az Anthony Russo és Joe Russo rendezésében készült Bosszúállók: Végjáték a maga 3 órás hosszával a Marvel univerzum egyik legnagyobb franchise sorozatának “évadzárója”. Az a legdurvább, hogy ebben a három órában minden benne van, ami miatt szerettük a korábbi Avengers-filmeket (grandiózus csatajalenetek, sajátos humor, izgalmas történetvezetés, zseniális látvány, popkulturális utalások, filmes utalások, képregényes utalások, és persze kikacsintások a nézőre), mégis valahogy nem olyan ez a végjáték, mint az eddigi Bosszúállók-filmek. A rendezők és Kevin Feige producer ismét nagyszerűen irányította a stábot, de az is biztos, hogy ez a kóda olyan, amilyet csak ritkán láthatunk a moziban: annyira bátran elrugaszkodott a saját világától is, hogy néha olyan érzésem volt, mintha egy kultikus-gigantikus tévésorozat ultrahosszú utolsó epizódját nézném, ami stílusosan és szuperhősös filmekhez képest nagyon egyedi módon varrja el a szálakat. Mindenféle spoiler nélkül mondhatjuk, hogy így még tényleg nem láthattad Hulkot és Thort sem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HC4U – тν αη∂ мσνιєѕ cℓιρѕ (@hollywoodclips4u) on

Ez a film pont ettől a másmilyenségtől lesz nagyon emlékezetes és méltó lezárása a Bosszúállók történetének (és a Marvel Moziverzumának is, ha úgy vesszük: a Vasember 2008-as premierje óta ez már a 20. film, amelyek egy csúcsponthoz, a Végtelen háborúhoz és a Végjátékhoz vezettek). Az persze egyértelmű, hogy ez a film a gonosz, a rettegett népirtó Thanos elleni harcról szól, de nem úgy, ahogy azt várnánk. A film elején a Bosszúállók életben maradt csapata megpróbálkozik a lehetetlennel, és egy, a rajongók által korábban már felvetett módszerrel próbálják meg visszaszerezni Thanostól a köveket, és helyrehozzanak mindent. Többet nem is árulnánk el a történetből, mert az már spoiler lenne, de annyit mondhatunk, hogy a három óra alatt senki nem fog unatkozni.

A maraton csúcspontja

Az a legjobb a Marvel-filmjeiben, hogy mindig is egy nagy összefüggő filmfolyamként működtek: gyakorlatilag az összes film felvezette vagy átvezette a következő részt, vagy éppen erősen utalt egy korábbi filmre, de pont ettől lett egy nagyon izgalmas és szerteágazó univerzum, amelyben minden mindennel összefügg. És ez az univerzum most beért: elérte a kvázi csúcspontot.

Ha egyben vesszük a Végtelen háborút, és a Végjátékot a maga 5 óra 42 percével, akkor egészen biztos, hogy ennek a maratoni filmnek ott a helye a filmtörténet leghatásosabb és legszomorúbb lezárásai között. Nem véletlenül mondta Robert Downey Jr., hogy a film utolsó nyolc perce talán a valaha volt legjobb nyolc perc az összes Marvel filmben, mert mindenkit érint.

Bosszúállók: Végjáték
Rendezte: Anthony Russo – Joe Russo
Hossz: 182 perc
Bemutató: 2019. április 25.

A cím idézet a Ha ez a vég című Kispál-számból.

Címlapkép: Avengers/Instagram


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.