Film

8 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az Oscar-díjról

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.25 | 10:36

Hétfőn adják át az idei év díjait, ennek apropóján szedtünk össze néhány érdekes infót.

1. Walt Disney az Oscar abszolút csúcstartója, ugyanis 26 Oscart gyűjtött be, amit 59 jelölésből kapott.

2. Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

3. A legtöbb Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet, a család tavaly 93. jelölését gyűjtötte be a filmzene területén. A filmek közt A Gyűrűk Ura – A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta. A Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat.

4. A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött. Hozzájuk csatlakozhat most Frances McDormand, aki A nomádok földje egyik producere is, így az első nőként izgulhat a legjobb főszereplő és a legjobb film kategóriában is. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

5. A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja. Saját maga által rendezett filmben Charlie Chaplin, Laurence Olivier és Roberto Benigni nyújtott Oscar-díjas színészi alakítást. A rendezők között kilenc jelöléssel Martin Scorsese a rekorder.

6. A színészek közt Richard Burton hét, Peter O’Toole nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjjal vigasztalódhatott. Glenn Close-t idén szintén nyolcadszor jelölték, de mindeddig nem díjazták. A filmek között A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) szerepelt a legkiábrándítóbban, a 11 jelölésből egyet sem váltottak díjra.

7. A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, “miniatűr” Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben.

8. Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. Három éve Kobe Bryant egykori profi kosárlabdázó a Dear Basketball című animációs rövidfilm írójaként nyert szobrocskát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.