Film

Ettől az új Titanic-teóriától újra akarod nézni a filmet, hogy ismét bőghess egy nagyot

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.04 | 14:43

A 11 Oscar-díjas, 1997-es romantikus film, dráma és katasztrófafilm James Cameron írásában és rendezésében már így is előkelő helyen áll azoknak a filmeknek a listáján, amikre bármikor tudunk könnyezni, de ezzel a rajongói elmélettel most ismét ráerősített pozíciójára. Egyesek szerint a szívtipró Jack Dawson soha nem is létezett, csupán Rose képzeletében.

Fotó: Paramount Pictures
Fotó: Paramount Pictures

Szóval egy rajongó azt állítja, hogy Jack csupán Rose elméjének szüleménye, egy kitalált hős, akire a kényszerházasságra készülő és egyébként egy süllyedő hajón túlélni vágyó fiatal nőnek szüksége volt. Mielőtt teljesen hülyeségnek ítélnéd meg a dolgot, van néhány érvünk, amivel alátamasztható az elmélet.

Gondolj csak bele. Rose akkor találkozik Jackkel, mikor éppen öngyilkosságot készül elkövetni, meg akar szabadulni egy olyan élet bilincsétől, amit nem ő választott magának. Ekkor elképzel egy férfit, aki a vőlegényének teljes ellentétje: kedves, spontán, előzékeny, önzetlen és tele van élettel.

Egy olyan férfi, akit teljes szívéből tudna szeretni. Egy férfi, aki túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen. Ő lenne Jack Dawson.

A kétségbeesett nő teljesen elhiteti magával, hogy Jack valódi, majd olyan kalandokba bonyolódik vele, ami a való életben elképzelhetetlen. (Mert olyan nincs, hogy az autóban szexelés bármilyen formában élvezetes lehet.) Jack arra ösztönzi őt, hogy legyen szabad és élje úgy az életét, ahogyan szeretné, így Rose egyre bátrabb és erősebb lesz.

Fotó: Paramount Pictures
Fotó: Paramount Pictures

Mikor a hajó a jéghegynek ütközik, Jack ismét erőt ad neki, hogy túlélje a katasztrófát. (Mondjuk első osztályon utazó fehér nőként elég nagy esélye lett volna a megmenekülésre egy képzeletbeli barát nélkül is.) Bizonyára mindenki emlékszik arra a legendás ajtós jelenetre. Rose és Jack a jeges vízben próbál megkapaszkodni valamiben, egy ajtót találnak, amire csak Rose fér fel. A szerelmespár elszállt fanatikusai a mai napig állítják, hogy ketten is elfértek volna rajta és Jacknek nem kellett volna halálra fagynia a vízben.

Talán ez volt az oka annak, hogy csak Rose tudott felkapaszkodni az ajtóra: el kellett engednie Jacket, hiszen ő már megmenekült, új életet kezdhet.

A legerősebb és egyben leggyengébb bizonyíték az elmélettel kapcsolatban az, hogy ahogy a filmben is elhangzik, Jack Dawson neve sehol sem merül fel egyetlen dokumentumban sem, nem szerepelt az utaslistán. Persze erre azonnal rávághatjuk, hogy Jack a film elején a hajó indulása előtt néhány perccel nyerte a jegyeket a Titanicra, illetve a roncsok alól felhozott széfben megtalálták a rajzot, amit Rose-ról készített. Arról nem is beszélve, hogy a történet során a hajó más utasaival is kommunikált,

de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az egész történetet az idős Rose meséli el, ahogy ő látta, ahogy ő emlékszik vissza az eseményekre.

A karakterek gondolatait nem ismerjük meg, minden Rose perspektívájából láthatunk, így könnyen lehet, hogy tényleg csak kitalálta Jack karakterét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló