Film

A Kingsman 2 is stílusosan erőszakos, és még eszementebb lett, SPOILER jön

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.19 | 11:33

Az Aranykör vérbeli kémkomédia, ahol az akció ellensúlyozza a történet hiányosságait.

A véres recept a The Golden Circle esetében is megmaradt, és az akciókra Matthew Vaughn rendező még rá is tett egy lapáttal, számol be a Verge. A könyörtelen James Bondba oltott My Fair Lady-hangulat továbbra is átjön, és az arisztokratikus brit közeg, plusz egy minden hájjal megkent gonosztevő is ott figyel a csomagban.

 

A szeptember 22-én bemutatásra kerülő The Golden Circle az utóbbi Bond-filmekhez hasonlóan még nagyobb volumenű, mint elődje, és a lerakott hagyományokat sem folytatja túl szigorúan. De legalább annyira stílusos, mint a Secret Service című debüt, és kellően groteszk is.

Innentől SPOILER

Az első Kingsman egy globális méretű tömeggyilkossággal végződött, melynek a világ legtöbb vezetője is áldozatul esett. Persze a Kingsman szinte testületileg megúszta. A Golden Circle ezekre az eseményekre éppen hogy csak reflektál. A nyitó képsorokban azt látjuk, hogy Eggsy kettős életet él: a titkosügynöki mivoltát lezser életmóddal igyekszik leplezni. A megmentett hercegnővel, Tildevel (Hanna Alström) randizgat, az ügynökségről Roxyval haverkodik, illetve a zseni Merlinnel. Kényelmes világa egy pillanat alatt darabjaira hullik, mikor Merlinnel együtt Kentuckyba küldik, a tengerentúli testvérszervezethez.

A magasabb költségvetésből gazdálkodó kémkomédia képregényszerűen épül fel: nagyon látványos a hatalmas szeszfőzdében megbúvó főhadiszállás, és a kambodzsai romok közt megbúvó, ’50-es évek stílusú kisvároska is.

A főhős kihívója most Poppy (Julianne Moore), egy nosztalgia-mániás szociopata, aki az egész világ drogkereskedelmét felügyeli. Eggsy csatlósai, a Statesmanek olyan szeszfőzős nevű kémek lesznek, mint például Tequila, Pezsgő vagy Gyömbérsör.

Colin Firth ismét lenyűgöző, mint a mentor, Harry Hart, akit az első rész végén elvesztettünk, most mégis újraéledt. Az egykori szuperkém azért nem lett teljesen önmaga: egyszerre tragikus és komikus is, ahogyan vergődik. Nagyon emberi viszont, ahogyan az öregedést, képességeinek romlását, azaz mindannyiunk félelmeit megjeleníti.

A Secret Service az osztályharcról szólt: az ultragazdag technikai guru feszült neki a proli srácnak, és ez a folytatásban sincs másként. Poppy sikeres üzletasszony, aki lassan ható mérget csepegtet árukészletébe, és a droghasználók életével zsarolja az elnököt. Először az Államok első embere pont, hogy jó ötletnek tartja a kábítószerfüggők kiiktatását, egészen addig, míg ki nem derül, hogy a vezérkarát is érinti a probléma.

Eggsyéknek gyorsan ellenszert kell szerezniük, melyhez egy kacifántos tervet eszelnek ki, ami egy kiborg barátnőjének Instagramon keresztüli elcsábítására épül. Mintha csak egy South Park-rész kelne életre, ám olyannyira összecsapva, hogy cinikus helyett inkább dilettánsnak tűnik az egész. A függőség ábrázolása sem elég árnyalt, ahogyan a főhős szerelmi élete is elnagyolt lett.

 

A sokkoló esztétika viszont ismét kellően megosztóra sikerült: kész káosz-akrobatika, ami a szemünk előtt lezajlik. Sötét komédia, a legszórakoztatóbb fajtából, ahol ismerősek a fordulatok, mégsem tudjuk mindig előre, mi fog éppen történni. A gyors és hangos jelenetek magukkal ragadnak, olyannyira, hogy néha fogalmunk sincs, hová tart a film, de a várva várt gyomrost maradéktalanul megkapjuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló