Film

Levágott füllel, nagyon kemény a sztori, ami az All the Money in the World film mögött van

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.04 | 13:30

A decemberben mozikba kerülő film Jean Paul Getty III történetét mutatja be, akit még 1973-ban raboltak el, hogy pénzt csikarjanak ki a fiú milliárdos nagyapjától.

Az All The Money in the World című film idén december 22-én kerül majd a mozikba – a Jean Paul Getty életét feldolgozó filmről legutóbb annak kapcsán írtunk, hogy milyen gyorsan vette át a főszerepet Christopher Plummer, aki a szexuális zaklatás botrányba keveredett Kevin Spacey-t váltotta.

A Ridley Scott rendezésében készült film igaz történetet dolgoz fel: Jean Paul Getty a maga korában a világ leggazdagabb embere volt. És talán a világ legfukarabb embere is: amikor elrabolták az egyik unokáját a hetvenes évek elején Rómában, és a család tőle kért segítséget, hogy fizessek ki a váltságdíjat, először nem is akart ebbe belemenni, mondván, ha most fizet akár egy pennyt is, rögtön 14 elrabolt unokája lesz, és mindenki tőle követel majd pénzt.

Római történet

A milliárdos unokáját, J. Paul Getty III-at 1973-ban, 16 évesen rabolták el. Ebben az időszakban Rómában élt, ahová eredetileg azért költöztek, mert az apja, J. Paul Getty II a családi olajvállalat olaszországi vezetője lett. Később az apa Londonba költözött, de a legfiatalabb JPG az olasz fővárosban maradt, ahol elég laza életmódot folytatott: éjszakai klubokba járt, tüntetéseken vett részt, és festegetett.

A fiút 1973. július 10-én rabolták el. Az édesanyja, Gail Harris kapott egy levelet, amely szerint az emberrablók 17 millió dollár váltságdíjat követeltek. Először a rendőrség nem hitt ennek a fenyegetésnek, és arra gyanakodtak, hogy a fiú saját maga akar így pénzt kicsikarni a gazdag rokonságtól. Pedig a rablók még azt is nagy előzékenyen felajánlották, hogy egy levágott ujjal bizonyítják a helyzet komolyságát.

Aztán három hónappal később az emberrablók megunták a várakozást, és levágták a fiú egyik fülét, és egy hajtincsével együtt elküldték egy római újságnak. Szerencsétlen fiú helyzetét tovább súlyosbította, hogy az olasz posta éppen akkoriban fogott sztrájkba, és a postai küldemény még késett is.

Ezután az emberrablók is változtattak az eredeti tervükön, és az eredeti 17 millió helyett már 3 millió dollárral is beérték. Ezt a nagypapa már hajlandó volt kifizetni, pontosabban 2,2 milliót, ugyanis ennyi volt a maximum összeg, amit még le tudott vonni az adóalapjából. Az olajmágnás egy igazi úriember volt, mert a maradék 800 ezer kifizetésében se hagyta magára a fiát: kölcsönadta neki a pénzt, mindössze 4 százalékos kamatlábbal.

Jean Paul Getty III, az olajmágnás milliárdos unokája 1973-ban. Fotó: Keystone/Getty Images

A fiú végül 1973. december 15-én szabadult, de az elrablói megcsonkították, és teljesen össze volt törve, le volt fogyva. Végül a kilenc emberrablót fogtak el az ügy kapcsán, és csak kettőt ítéltek el, a többieket – köztük a calabriai maffia fejét – bizonyíték híján szabadon engedték. Az öreg Getty később elmondta, hogy miért nem akart fizetni: azt gondolta, hogy ha eleget tesz a bűnözők követeléseinek, felbátorítja őket, és végső soron hozzájárul a törvénytelenségek és az erőszak terjedéséhez a világban.

Nincs happy end

Jean Paul Getty III élettörténete ezután sem változott át tündérmesévé. Megházasodott ugyan, és gyereke született, de inni és drogozni kezdett, majd 1981-ben túladagolás miatt sztrókot kapott. Ettől részlegesen lebénult, megnémult és részben meg is vakult. Így élt még további harminc éven át, végül 2011-ben, 54 évesen és elváltan halt meg angliai otthonában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló