Film

Ezek voltak 2016 legjobb filmjei, tíz csemege az ünnepekre, ha még nem láttad

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.13 | 06:45

Nyakunkon a Golden Globe és az Oscar-gála is, ideje összegezni, melyek voltak azok a filmek, amelyek megérdemelnék a díjakat. A 2016-os év legjobbjait gyűjtöttük össze nektek.

10. Érkezés (Arrival)

Itt vannak az idegenek… a baj csak az, hogy senki sem tudja hogyan kommunikáljon velük, így az sem biztos, hogy békés szándékkal érkeztek, ez Denis Villeneuve rendező filmjének alapkonfliktusa. Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című történek megfilmesített verziójának főszerepében Amy Adams teljesít kiválóan.

9. Ave Cézár! (Hail, Caesar!)

Joel és Ethan Coen vígjátéka Hollywood aranykorába repíti a nézőt, ahol Eddie Mannix (Josh Brolin) életét próbálja meg nyomon követni. A főszereplő az 1950-es évek hollywoodi filmiparának titkait kutatja. Bravúros szereposztás, Brolin mellett George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton és Channing Tatum is feltűnik a vásznon.

8. The Birth of a Nation

Jean McGianni Celestin története alapján Nate Parker rendezte a filmet, sőt, a főszerepben is ő látható. Igaz események alapján készült el, az 1831-es rabszolgafelkelés ugyanis valóban megtörtént, ennek a történetét dokumentálja a The Birth of a Nation, ami az idei Sundance fesztiválon elnyerte a közönségdíjat és a zsűri nagydíját is.

7. Sully – Csoda a Hudson folyón (Sully)

Clint Eastwood egy önéletrajzi drámát vitt vászonra Tom Hanks főszereplésével, a történet a repüléstörténet legjobban dokumentált kényszerleszállását dolgozza fel. 2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata 155 fővel a fedélzetén hatalmas bajba keveredett, a pilóta döntéséről és annak következményeiről szól a feszült hangulatú mozi.

6. Jackie

A chilei rendező, Pablo Larrain’s filmje nagyot dobbanthat, nagyrészt Natalie Portman isteni játéka miatt, aki talán már a következő Oscar-díját is a zsebében tudhatja az alakításért. A film Jackie Kennedy életét mutatja be, ráadásul közvetlenül férje, az amerikai elnök meggyilkolása után.

5. Némaság (Silence)

Martin Scorsese legújabb filmje a XVII. században játszódik, a főszerepben két jezsuita pap tűnik fel. Sebastiao Rodrigues (Andrew Garfield) és Francis Garrpe (Adam Driver) azért utazna Japánba, hogy terjesszék az igét mentoruk (Liam Neeson) útmutatásával. A film jó eséllyel a 2017-es Oscar fontos szereplője lehet.

4. Fences

Denzel Washington nemcsak a rendezőként, hanem főszereplőként is nagyot alkot a Fences című drámában. A történet egy afro-amerikai családról szól, akik kirekesztve és megkülönböztetve élik mindennapjaikat az ötvenes évek Amerikájában. A főbb szerepekben Washington mellett látható lesz még Viola Davis, Mykelti Williamson, Saniyya Sidney, Russell Hornsby és Jovan Adepo is.

3. Moonlight

Három csodálatos színész, Alex Hibbert, Ashton Sanders és Trevante Rhodes alakítja egyetlen fiú karakterét, más-más életkorban. Barry Jenkins rendezése nem csak a párbeszédeket, de a vizuális tartalmat is magasabb szintre emeli, ettől lesz mesteri az alkotás.

2. Manchester By The Sea

Egy magányos férfi megpróbálja feldolgozni fivére halálát, ez a történet kiindulópontja, a családi drámát és zűrös konfliktusokat felvonultató filmet az év legborúsabb alkotásaként tartják számon. Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler, Matthew Broderick egyszerűen zseniális, a történet megnézése mellé egy százas zsepkendőt is ajánlanak a filmrajongók.

1. Kaliforniai álom (La La Land)

Mia (Emma Stone) egy fiatal színésznő, Sebastian (Ryan Gosling) pedig egy jazz zongorista, mindketten Los Angelesben próbálják meg valóra váltani az álmaikat. Persze a feltörekvő fiataloknak nincs könnyű dolguk, egymásba habarodnak, de azt még nem tudják, mi mindent kell feláldozniuk azért, hogy elérjék a céljaikat. Hogy egy musical lesz az év kedvenc filmje, azt senki se gondolta volna, de a kritikusok odaáig vannak ezért az alkotásért.

A legrosszabb filmekről is írtunk egy cikket.

Fotó: YouTube / Paramount Pictures


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló