Film

A legjobb karácsonyi filmek, amiknek közük sincs a karácsonyhoz

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.25 | 06:45

Összeszedtünk 15+1 filmet, amelyek mindegyike karácsonykor játszódik, de maximum annyi bennük az ünnepi hangulat, hogy a háttérben van néha egy feldíszített fenyőfa. És talán pont ezért jók.

Amíg mindenki fejében benne vannak a tipikus, a TV-kben évről évre unásig játszott karácsonyi filmek, addig van egy rakás film, amik ugyan karácsonykor játszódnak, de senki nem gondol rájuk karácsonyi filmként. Ezekből gyűjtöttük össze a legjobbakat, hogy ha valaki házimozizással ütné el a kajakómát, legyen miből válogatnia. Itt a Top 15(+1) nem karácsonyi karácsonyi film, amik ráadásul elég jók is.

Szörnyecskék / Gremlins (1984.)

A lényegesen könnyedebbre sikerült második résszel szemben az első Szörnyecskék film még eléggé sötét volt, annak ellenére, hogy lényegében egy horror vígjáték, és Spielbergék kifejezetten a karácsonyi hangulat ellenpontjának szánták annak idején a filmet. Az ajándékba kapott kis szőrmókkal kezdetben minden oké, de aztán a főhős nem tartja be vele kapcsolatban a használati utasítást, innen kezdve pedig elszaporodnak és elszabadulnak a genyó kis szörnyecskék, és az idegesítő röhögésük nyomja el a száncsengők dallamát.

Rocky IV. (1985.)

A sorozat negyedik részében annyi a karácsonyi, hogy Rocky december 25-én csap össze Ivan Dragoval, hogy bosszút álljon Apollo Creedért. A Szovjetunióban rendezett meccsen mondjuk még a háttérben sem látszódik semmi karácsonyi, van benne viszont verekedés, izzadt és vérző férfitestek, a ringben is egymásnak feszülő szuperhatalmak, és az egész széria talán leggyűlöltebb karaktere, a Dolph Lundgren által játszott Drago, a szovjetek bokszgépe.

Fagypont alatt / Less Than Zero (1987.)

A Bret Easton Ellis regényéből készült filmben a főszereplő az egyetemről utazik haza a téli szünidőre, de Kalifornia nem éppen a havas tájairól és csodálatos fenyveseiről ismert, itt a karácsonyi bulikat kandalló helyett medencék mellett tartják, sült pulyka helyett pedig az aranyifjak kokaint fogyasztanak az ünnepi asztalról. Legalábbis ebben a filmben, amiben karácsonyi hangulat helyett a gazdag és dekadens ifjúság szexszel és drogokkal teli világába merülünk el.

Halálos fegyver / Lethal Weapon (1987.)

A ’80-as, ’90-es évek akciókrimi kínálatának egyik csúcspontja, a buddy movie-k királya, amiben a Mel Gibson és Danny Glover által játszott nyomozó páros harcol a nagymenő bűnözők ellen. Négy epizód is készült belőle, az első pedig éppen karácsonykor játszódik, a nyugdíj előtt álló Murtaugh nyomozó családi körben készül az ünnepre, miközben társa, a zakkant Riggs éppen az öngyilkosságot fontolgatja a lepukkant lakókocsiban, ahol él. Plusz van benne egy nagy verekedés egy fenyőfakereskedésben. Körülbelül itt ki is merül a karácsonyi hangulat.

Drágán add az életed! / Die Hard 1. (1988.)

A Halálos fegyver nimbuszával csak a Die Hard sorozatot lehet összemérni ebből az időszakból, és csodák csodája, ennek az első része is karácsonykor játszódik. Egészen pontosan Szenteste, a nagy családi összeborulás és tojáslikőrözés helyett viszont John McClane nyomozóknak német terroristák seggét kell szétrúgnia egy toronyházban, akik meghívó nélkül érkeznek a felesége cégének karácsonyi party-jára. Csillagszórók helyett itt a fegyverek szikráznak, de az egyik hullára azért felkerül egy mikulássipka.

Még drágább az életed / Die Hard 2. (1990.)

A sorozat második része nem is mozdult el nagyon a már jól bevált recepttől, a második részben megint karácsony, megint terroristák, ezúttal viszont egy repülőtéren, és már a hó is esik. McClane-nek sült pulyka zabálás helyett megint a feleségét kell megmentenie, az eredmény egy nagyon jó akciófilm, karácsonyi slágerekkel körítve.

Ollókezű Edward / Edward Scissorhands (1990.)

Hollywood nehéz helyzetben van, mert Kaliforniában tényleg nehéz karácsonyi hangulatot teremteni. Az Ollókezű Edward akár egy tipikus bús karácsonyi történet is lehetne, ha nem lenne benne mindig ragyogó napsütés, de a végén a jégszobrok faragása közben felszálló hóval sikerül kicsit hozni a fílinget, hiszen ez a történet is karácsonykor játszódik, csak éppen annyira nem jellegzetes, hogy soha nem gondolunk rá karácsonyi filmként. Cserébe viszont Tim Burton egyik legjobbja.

Batman visszatér / Batman Returns (1992.)

És ha már Tim Burton, akkor a Batman visszatér sem maradhat ki. A rendező csinált először normális filmet a DC szuperhősének történetéből, és habár a Jack Nicholson Jokere miatt emlékezetes első részt szokták többet emlegetni, a szörnyszülött Pingvinnel támadó végletekig groteszk második rész is mestermunka. A gondok a filmekkel a további részeknél kezdődtek, de ha valakinek nem fekszik Nolan realisztikusabb megközelítése, annak érdemes Burton filmjeihez visszatérnie. Karácsonyt ebben is csak nagyítóval lehet találni, pedig van benne.

Showgirls (1995.)

Las Vegas-nál, táncosnők, szex, drogok és jégkockákkal megkeményített mellbimbók, ezt hallva valószínűleg senkinek nem jut eszébe a karácsony, pedig a Showgirls is az ünnepek idején játszódik. Szaloncukor mondjuk nincs benne, cserébe meztelen női mellek viszont számolatlanul, amiket még egy vékony selyemszalag sem takar, mert mind elfogyott a karácsonyi ajándékok csomagolása közben.

Utánunk a tűzözön / The Long Kiss Goodnight (1996.)

A Geena Davis által alakított amnéziás tanárnőről ebben a filmben is karácsonykor derül ki, hogy igazából egy 2in1 gyilkológép és szuperkém, úgyhogy az iskolai mikulás műsorok helyét villámgyorsan átveszik a filmben a lövöldözéssel és robbantásokkal körített üldözési jelenetek, az ünnepi hangulatot pedig Samuel L. JAckson 2 percenként bedobott poénjai rombolják porig.

Szigorúan bizalmas / L.A. Confidential (1997.)

Az ’50-es években Los Angeles-ben játszódó rendőrsztori sem az az édes-bús karácsonyi történet, de a rendőrőrsön a háttérben azért feltűnik néha egy-egy feldíszített karácsonyfa. Az alvilágban ugyanis az ünnepek alatt sincs szünidő, három rendkívül különböző nyomozó fog össze, hogy kiderítsék egy olyan leszámolás részleteit, amiben valaki a rendőrségtől is érintett. Válogatásunk talán legjobb filmje, és a legerősebb szereposztása. Tényleg.

Tágra zárt szemek / Eyes Wide Shut (1999.)

Kubrick legutolsó filmjének főszereplői inkább szexuális perverzióikat kielégítését keresik, mint az ajándékokat a fa alatt, de attól még ez a film is karácsony idején játszódik, csak az év végi céges bulikon nem a svédasztalon, hanem a rejtett hátsó szobában szolgálják fel a legjobb szendvicseket. Egy házaspár (Tom Cruise és Nicole Kidman akkor az életben is egy pár voltak) kölcsönös féltékenykedéssel tarkított szerelmi története végül a titkos szexszektákhoz világáig vezet, mi inkább ezt néznénk megint Kevin helyett.

Amerikai pszichó / American Psycho (2000.)

A több évet felölelő történetből furcsa is lenne, ha pont a karácsony maradt volna ki, a filmben látható karácsonyi party-ban pedig még egy plüss rénszarvas agancs is felkerül Patrick Bateman fejére. A karácsony egyik jellegzetes színe a zöld mellett amúgy a piros. Na, az ebben a filmben is van, csak kicsit más vonatkozásban.

Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005.)

A talán minden idők legrosszabb magyar címfordításának áldozatuk eső filmben azért feltűnik egy szexi télapóruha, amúgy viszont ebben sincs semmi karácsonyi, még ha ez is az évnek abban az időszakában játszódik. Amúgy viszont Shane Black legjobb vígjátéka egy nyomozóval, egy magát színésznek kiadó rablóval és egy tehetségtelen színésznővel. Meg hullákkal, amiket úgy vonszolnak magukkal, mint Krisztus a keresztet.

Erőszakik / In Bruges (2008.)

Két londoni bérgyilkos az ünnepek alatt egy belga kisvárosban húzza meg magát, mert odahaza valami nagyon csúnya dolgot csináltak. Az ódon környezetben először nagyon unatkoznak, de aztán elég hamar feltalálják magukat, és vicces helyzetekbe kerülnek, a sör is van olyan jó, mint otthon, csak aztán utoléri őket, amit elől Bruges-be menekültek. Karácsonyt ez is csak nyomokban tartalmaz, de amúgy az egyik kedvenc filmünk evör.

Suszter, szabó, baka, kém / Tinker Tailor Soldier Spy (2011.)

Az utóbbi évek egyik legjobb kémtörténete, remek szereposztással, budapesti helyszínekkel, és… egy karácsonyi party-val, amin még egy sarló-kalapácsos szovjet mikulás is színpadra lép!

A lista kicsit hosszú, de simán végig lehet nyomni egy három napos filmnéző maratonon az ünnepek alatt, ha valaki már nagyon unja a Bunyó karácsonyigot, és be tud készíteni a kanapé mellé megfelelő mennyiségű bejglit és töltöttkápszit.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló