Külföld

Porrá omlik San Francisco? A Bay Areai földrengés egy magyarországnyi embert érintett, és még nincs vége

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.05 | 11:03

Írtunk már róla, hogy 2018 a nagy földrengések éve lesz a Föld forgásának lassulása miatt. És a szeizmológusok szerint időzített bomba ketyeg San Francisco alatt.

Figyelmeztető jellegű volt a csütörtök hajnali földrengés, és ennél még jöhet sajnos durvább dolog is. Nagyjából 9,8 millió ember érezte meg a január 4-ei földmozgást, amely az Amerikai Geológiai Társaság szerint 4,4 magnitúdós volt. Bay Area területétől még 240 kilométerre is tapasztalhatták a lakosok a rezgést, legalább tíz másodpercig. Az epicentrum a Hayward-törésre esett, mely a környéken a legveszélyesebb: akár hét magnitúdós tevékenységre is képes.

 

Olyan mozgásokat idézhet elő, akárcsak a Szent András törésvonal a San Fransisco-félszigetnél.

A csütörtök hajnali rengés az ágyból keltette ki hajnali 2:39-kor az embereket, egy San Fransisco-i lakosnál pedig a képkeretek is leestek a falról. És sajnos öt százalék esélye van annak, hogy ezt a földrengést követheti még hasonló a közeljövőben.

A földrengéskutató szakember, Keith Knudsen szerint

Egy földrengéses vidékről van szó, bármikor jöhet egy következő. Akár kisebb utórengés formájában, de nagyobb földmozgásra is van némi esély.

A műszerek egyébként jelezték a csütörtöki eseményt, igaz, csak négy másodperccel annak kezdete előtt. A riasztás beérkezése függ attól, hogy milyen messze alakul ki a földmozgás, mennyire mélyen történik és mekkora kiterjedésű, illetve a számítógépes feldolgozó rendszer sebessége is számít.

Pár másodperc pont arra elég, hogy értesítsék a vonatokat, hogy lassítsanak és hogy a felvonókat le lehessen állítani. Hogy a kaliforniaiakat váratlanul érte-e ez az esemény, arra Knudsen annyit reagált, hogy az ilyesmire nem lehet eléggé felkészülni:

Sokkal jobb működésre vagyunk képesek, mint eddig valaha. De még mindig volna min javítani.

A távolabb fekvő Szilikon-völgy mellett Marin és Sonoma térsége is megérezte a rengést. A törésvonalon fekszik Berkeley, Oakland és Fremont is, és mostanában nem volt gond arrafelé. Átlagosan 160 évente szoktak beindulni az események. Legutóbb 1868-ban jegyeztek fel erős tevékenységet, akkor 6,8-asig ugrottak a mérőműszerek. A törésvonal 15 kilométeres szakaszán bekövetkezett mozgás akkor 30 ember halálát okozta, és hatalmas károk is keletkeztek; megsérült a műemlék fremonti San Jose missziós templom is.

A törésvonal meglehetősen veszélyes, ugyanis pont fölé épült azóta East Bay több olyan fontos intézménye is, mint például a Berkeley Egyetemi Memorial Stadium.

A szeizmológusok szerint egy hetes erősségű rezgés esetén akár 83 kilométer hosszan, San Pablo Baytől Fremontig mozdulnának el a Hayward-törés mentén a lemezek, 120 centiméternyivel. Ráadásul az épületek többségét, melyek az érintett részen helyezkednek el, még az 1972-es, szigorító rendelet előtt húzták fel. Időzített bombán ülnek, az USGS intézet véleménye szerint:

Több százan lelhetik halálukat, illetve veszthetik el otthonaikat, vagy állásukat.

Kétmillió ember él közvetlenül a törésvonalon, mely Bay Area közepe alatt húzódik. Itt fut minden főbb vezeték is: gáz, víz, villany. Egy nagyobb geológiai esemény gyakorlatilag telibe találná.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.