Külföld

Porrá omlik San Francisco? A Bay Areai földrengés egy magyarországnyi embert érintett, és még nincs vége

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.05 | 11:03

Írtunk már róla, hogy 2018 a nagy földrengések éve lesz a Föld forgásának lassulása miatt. És a szeizmológusok szerint időzített bomba ketyeg San Francisco alatt.

Figyelmeztető jellegű volt a csütörtök hajnali földrengés, és ennél még jöhet sajnos durvább dolog is. Nagyjából 9,8 millió ember érezte meg a január 4-ei földmozgást, amely az Amerikai Geológiai Társaság szerint 4,4 magnitúdós volt. Bay Area területétől még 240 kilométerre is tapasztalhatták a lakosok a rezgést, legalább tíz másodpercig. Az epicentrum a Hayward-törésre esett, mely a környéken a legveszélyesebb: akár hét magnitúdós tevékenységre is képes.

 

Olyan mozgásokat idézhet elő, akárcsak a Szent András törésvonal a San Fransisco-félszigetnél.

A csütörtök hajnali rengés az ágyból keltette ki hajnali 2:39-kor az embereket, egy San Fransisco-i lakosnál pedig a képkeretek is leestek a falról. És sajnos öt százalék esélye van annak, hogy ezt a földrengést követheti még hasonló a közeljövőben.

A földrengéskutató szakember, Keith Knudsen szerint

Egy földrengéses vidékről van szó, bármikor jöhet egy következő. Akár kisebb utórengés formájában, de nagyobb földmozgásra is van némi esély.

A műszerek egyébként jelezték a csütörtöki eseményt, igaz, csak négy másodperccel annak kezdete előtt. A riasztás beérkezése függ attól, hogy milyen messze alakul ki a földmozgás, mennyire mélyen történik és mekkora kiterjedésű, illetve a számítógépes feldolgozó rendszer sebessége is számít.

Pár másodperc pont arra elég, hogy értesítsék a vonatokat, hogy lassítsanak és hogy a felvonókat le lehessen állítani. Hogy a kaliforniaiakat váratlanul érte-e ez az esemény, arra Knudsen annyit reagált, hogy az ilyesmire nem lehet eléggé felkészülni:

Sokkal jobb működésre vagyunk képesek, mint eddig valaha. De még mindig volna min javítani.

A távolabb fekvő Szilikon-völgy mellett Marin és Sonoma térsége is megérezte a rengést. A törésvonalon fekszik Berkeley, Oakland és Fremont is, és mostanában nem volt gond arrafelé. Átlagosan 160 évente szoktak beindulni az események. Legutóbb 1868-ban jegyeztek fel erős tevékenységet, akkor 6,8-asig ugrottak a mérőműszerek. A törésvonal 15 kilométeres szakaszán bekövetkezett mozgás akkor 30 ember halálát okozta, és hatalmas károk is keletkeztek; megsérült a műemlék fremonti San Jose missziós templom is.

A törésvonal meglehetősen veszélyes, ugyanis pont fölé épült azóta East Bay több olyan fontos intézménye is, mint például a Berkeley Egyetemi Memorial Stadium.

A szeizmológusok szerint egy hetes erősségű rezgés esetén akár 83 kilométer hosszan, San Pablo Baytől Fremontig mozdulnának el a Hayward-törés mentén a lemezek, 120 centiméternyivel. Ráadásul az épületek többségét, melyek az érintett részen helyezkednek el, még az 1972-es, szigorító rendelet előtt húzták fel. Időzített bombán ülnek, az USGS intézet véleménye szerint:

Több százan lelhetik halálukat, illetve veszthetik el otthonaikat, vagy állásukat.

Kétmillió ember él közvetlenül a törésvonalon, mely Bay Area közepe alatt húzódik. Itt fut minden főbb vezeték is: gáz, víz, villany. Egy nagyobb geológiai esemény gyakorlatilag telibe találná.

via GIPHY

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
L.A.Times
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló