Külföld

A kormányzat leállásának legújabb áldozatai a Joshua Tree Nemzet Park fái

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.13 | 07:46

A kaliforniai vandalizmus szintet lépett december 22-e óta.

A dél-kaliforniai Joshua Tree Nemzeti Park  fáit még az ág is húzza, hogy ezzel a képzavarral éljünk. Zord idők járnak a Nemzeti Parkra, annak is a leghíresebb részére, a Joshua Fák Ligetére mely annak idején a U2 híres lemezét is ihlette. Mostanában a liliomfélékhez tartozó, különleges tüskés levelű fák sem ússzák meg, hogy valakik az agressziót ne rajtuk vezessék le.

via GIPHY

A hatalmas sivatagban a klímaváltozás miatt sínylődő, különleges növények földjén a vezetőség január 8-ai közleménye szerint

egészségügyi, biztonsági és forrásvédelmi problémák

merültek fel, ráadásul több ízben – december 22-e, azaz a fizetések központi visszatartása óta. Ahogy arról a hírek is szólnak Trump elnök addig nem írja alá az amerikai költségvetést, amíg nem kapja meg a pénzt az USA és Mexikó határán tervezet falra. A demokrata párti többségű kongresszus viszont nem hajlandó ezt elfogadni, és amíg nincs költségvetés, addig a közalkalmazottak, vagyis a kormányzat alkalmazottai nem kapnak fizetést. Ez 800 ezer embert érint az Egyesült Államokban, ahol rekordideje leállt az állam, a közalkalmazottak nem kapnak fizetést, és persze nem is dolgoznak. Közéjük tartoznak a nemzeti parkok őrei, és kutatói is, így egyre nagyobb a gond a természetvédelmi területeken.

Nem tisztázott, hogy milyen mértékben sérültek meg a Mojave-sivatag ikonikus, pálmákra hasonlító jukkái. Akik mostanság arra járnak, hogy ezeknek a pálmaliliomoknak a tövénél fotózkodjanak, azok megdöbbenve fogják tapasztalni, mennyi földön fekvő törzs hever szanaszét.

 

A kényszerű munkabeszüntetés alatt a park személyzete alig teljesített szolgálatot, így jobbnak látták lezárni a bejáratokat. Ám az autósok új utakat törtek, hogy bejussanak a védett területre – ezért is pusztulhatott drasztikusan a flóra.

A legtöbb látogatónk felelősen lép be a területre, de megesett mostanában, hogy önkényes behatolások is történtek.

áll a legutóbbi közleményben, amellett az információ mellett, hogy a Park honlapja a leállás alatt nem is fog frissülni. Hasonló körülmények uralkodnak a többi természetvédelmi területen is – csak az emberi élet védelmét tudják biztosítani az üzemeltetők. Amerika-szerte 21 ezer dolgozót küldtek szabadságra erről a területről, derül ki a kormány tervéből.

via GIPHY

Azt nem lehet tudni, hogy a Joshua Tree Nemzeti Park hány alkalmazottja veszi fel nap mint nap a munkát, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Egy itteni természetvédelmi őr szerint új kocsiutak jelennek meg a talajon, plusz graffiti-feliratok és leszaggatott láncok is jelzik a vandálok jelenlétét.

Még sosem láttunk ekkora tombolást. Előbb-utóbb keresztül fognak vágni Joshua Tree-n, hogy új utakat létesítsenek.

idézi a NY Times David Smith elkeseredett szavait.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló